Vuosiarkisto: 2011

Saamentutkimuksen nykytila – Seminaari Rovaniemellä 27.–28. lokakuuta

Kalevalaseura järjestää yhteistyössä Oulun yliopiston Giellagas-instituutin, Lapin yliopiston sekä Helsingin yliopiston Kansatieteen oppiaineen kanssa kaksipäiväisen seminaarin Saamentutkimuksen syke Rovaniemellä 27.–28. lokakuuta 2011 kongressitalo Arktikumissa. Seminaarissa kartoitetaan laajasti saamentutkimuksen nykytilaa ja keskustellaan kysymyksistä, jotka ovat nousseet esille 2000-luvulla. Seminaarin teemat ovat saamelainen kulttuuriympäristö, perinteiden moninaisuus ja muuttuva saamelaisuus sekä saamelaisuuden kuvat mediassa, museossa, elokuvissa, musiikissa ja… Lue Saamentutkimuksen nykytila – Seminaari Rovaniemellä 27.–28. lokakuuta »

Kalevala granaína – kaukaisia kuvia kansalliseepoksesta

Kalevala granaína -näyttely on esillä Gallen-Kallela Museossa 10.9.2011–15.1.2012. Näyttelyn idea syntyi työryhmän matkustellessa Kalevalan laulumailla, Karjalan metsissä. Näyttely- ja tutkimushanke on toteutunut Jyväskylän ja Granadan yliopistojen sekä Kalevalaseuran yhteistyöhankkeena. Siitä ovat vastanneet professori Manuel Vélez Cea, professori Annika Waenerberg ja professori Seppo Knuuttila. Näyttelyssä espanjalaisten nykytaiteilijoiden Kalevala-tulkinnat ovat saapuneet Akseli Gallen-Kallelan ateljeelinnaan. Rinnalle on asetettu… Lue Kalevala granaína – kaukaisia kuvia kansalliseepoksesta »

Ikaros – langennut Eurooppa -elokuvan ensi-ilta 28. elokuuta

Elokuva Ikaros – langennut Eurooppa saa ensi-iltansa Ateneum-salissa 28. elokuuta kello 14. Ikaros on elokuva suuresta koti-ikävästä. Säveltäjä Pekka Jalkanen alkaa säveltää Venäläistä Konserttoaan – eheytymisen konserttoa – lapsuutensa maalaistalossa Rautalammilla elokuun yönä pohtien samalla kaipuutaan vanhaan Eurooppaan ja murtuvan Euro-Euroopan identiteetin rakenteita. Paperille ilmestyvästä nuotista käynnistyy hänen materiaalinkeruumatkansa Venäjälle ja pohjoiseen Bysanttiin Balkanille. Lopulta… Lue Ikaros – langennut Eurooppa -elokuvan ensi-ilta 28. elokuuta »

Kansainvälinen Kalevala-konferenssi Cividale del Friulissa

Cividale del Friulissa, Pohjois-Italiassa järjestetään 28.–29. toukokuuta 2011 kansainvälinen konferenssi Kalevala – epica, poesia orale, arte musica finlandese e careliana, jossa puhujina on kolmetoista professoria, tutkijaa ja taiteilijaa Suomesta ja Italiasta. Esitelmissä käsitellään suomalais-karjalaiseen ja laajemmin itämerensuomalaiseen epiikkaan, mytologiaan ja rituaaleihin liittyviä teemoja sekä niiden kytkeytymistä suomalaiseen kuvataiteeseen, teatteriin ja musiikkiin. Lähtökohtana on Suomesta, Karjalasta… Lue Kansainvälinen Kalevala-konferenssi Cividale del Friulissa »

Akateemikko Anna-Leena Siikala Kalevalaseuran kunniajäseneksi

Kalevalaseuran hallitus on kutsunut vuosikokouksessaan 11.4.2011 seuran kunniajäseneksi akateemikko, professori emerita Anna-Leena Siikalan (s. 1943). Akateemikko Anna-Leena Siikala on tehnyt mittaamattoman arvokkaan työn kalevalamittaisen runouden, kansanuskon, mytologian ja šamanismin sekä suullisen kerronnan ja traditioprosessien tutkijana. Pitkässä ja laajassa tuotannossaan Anna-Leena Siikala on vahvistanut ja uudistanut kansainvälisesti suomalaista mytologian tutkimusta. Folkloristiikan, uskontotieteen ja antropologian parhaiden perinteiden… Lue Akateemikko Anna-Leena Siikala Kalevalaseuran kunniajäseneksi »