Kansainvälinen Kalevala-konferenssi Cividale del Friulissa

Cividale del Friulissa, Pohjois-Italiassa järjestetään 28.–29. toukokuuta 2011 kansainvälinen konferenssi Kalevala – epica, poesia orale, arte musica finlandese e careliana, jossa puhujina on kolmetoista professoria, tutkijaa ja taiteilijaa Suomesta ja Italiasta. Esitelmissä käsitellään suomalais-karjalaiseen ja laajemmin itämerensuomalaiseen epiikkaan, mytologiaan ja rituaaleihin liittyviä teemoja sekä niiden kytkeytymistä suomalaiseen kuvataiteeseen, teatteriin ja musiikkiin. Lähtökohtana on Suomesta, Karjalasta ja Inkeristä kerätty kansanrunous, jonka pohjalta Kalevala on koottu. Esitelmissä tarkastellaan erityisesti kansanrunouden, siitä tehtyjen ja siihen pohjautuvien taiteellisten tulkintojen välistä suhdetta.

Puhujina ovat Seppo Knuuttila, Lotte Tarkka, Juha Pentikäinen, Senni Timonen, Mr. Frog, Eila Stepanova, Jouni Hyvönen, Risto Pulkkinen, Karoliina Kantelinen, Vesa Matteo Piludu, Tanja Eloranta ja Stefano Morandini. Konferenssikielenä on englanti, ja kaikki puheenvuorot tulkataan italiaksi.

Konferenssin yhteydessä järjestetään myös muita tapahtumia: Kalevala-aiheisen taiteen näyttely Cividale del Friulin kansallisessa arkeologisessa museossa avataan 27. toukokuuta ja se jatkuu kesäkuun loppuun. Samoin 27. toukokuuta esitetään elokuva Häiden vietto Karjalan runomailla Armas Launiksen musiikin säestyksellä. Karoliina Kantelisen runolaulukonsertti kuullaan Udinessa 29. toukokuuta.

Konferenssin järjestävät Kalevalaseura, Associazione Musicale Sergio Gaggia ja Regione autonoma Friuli Venezia Giulia. Tapahtuma on osa Kalevalaseuran 100-vuotisjuhlavuotta. Konferenssi on kaikille avoin ja maksuton, ja se järjestetään vaikuttavassa Claricini-Dornpacher-säätiön ylläpitämässä 1600-luvulla rakennetussa villassa.