Saamentutkimuksen nykytila – Seminaari Rovaniemellä 27.–28. lokakuuta

Kalevalaseura järjestää yhteistyössä Oulun yliopiston Giellagas-instituutin, Lapin yliopiston sekä Helsingin yliopiston Kansatieteen oppiaineen kanssa kaksipäiväisen seminaarin Saamentutkimuksen syke Rovaniemellä 27.–28. lokakuuta 2011 kongressitalo Arktikumissa.

Seminaarissa kartoitetaan laajasti saamentutkimuksen nykytilaa ja keskustellaan kysymyksistä, jotka ovat nousseet esille 2000-luvulla. Seminaarin teemat ovat saamelainen kulttuuriympäristö, perinteiden moninaisuus ja muuttuva saamelaisuus sekä saamelaisuuden kuvat mediassa, museossa, elokuvissa, musiikissa ja populaarikulttuurissa. Luennoitsijat ovat saamen kielen, historian, suullisen perinteen, kansatieteen, musiikin, nykykulttuurin, uskonnon sekä saamelaispolitiikan ja elinkeinon tutkijoita.

Seminaarin oheisohjelmana järjestetään illalla 27. lokakuuta romanimusiikilla maustettu illanvietto, eahketfeasta, iskelmien ja elokuvien saamelaisista. Ainutlaatuisen illan esiintyjiä ovat muun muassa joikauksen mestari, saamelaisartisti Wimme Saari säestäjänään saksofonisti Tapani Rinne, kolttasaamelainen laulaja Jaakko Gauriloff, utsjokinen muusikko ja runoilija Niillas Holmberg, harmonikkataiteilija Seppo Leino, Marko Jouste saamelaismusiikkiyhtyeineen sekä romanilaulaja, mestarikansanlaulaja Hilja Grönfors säestäjänään kitaristi Valtteri Bruun.

Seminaari ja iltamat järjestetään Kalevalaseuran kekrinpäivän tapahtumana. Tapahtumat on tarkoitettu kaikille asiasta kiinnostuneille ja niihin on vapaa pääsy.

Saamentutkimuksen syke 27.–28.10.2011
Arktikum, Polarium-sali, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
To 27.10. klo 12–18
Pe 28.10. klo 11–15