Konseptikuva: Anne Pasanen

Kalevalan päivänä tapahtuu

Kalevalaseura järjestää Kalevalan päivänä seppeleen laskun, seminaarin ja Kalevala-performanssin Metrossa. Päivän ohjelma alkaa perinteisellä seppeleen laskulla. Seppele lasketaan Elias Lönnrotin patsaalle kello 12. Ohjelma jatkuu seminaarilla Esitys, jossa pohditaan, kuinka sanoista ja sävelistä syntyy esitys. Seminaarissa julkistetaan Kilpalaulu Kalevalasta -ohjelmakilpailun kolme voittajaa, jotka myös esiintyvät tilaisuudessa. Päivän tapahtumat ovat kaikille avoimia.

Lisäksi graafikko Anne Pasanen, Kalevalaseura ja Metro-lehti toteuttavat Kalevalan päiväksi performanssin. Metro-lehden välissä ilmestyy Kalevala-ilmaisjakelulehti, johon on valikoitu eepoksen runoja. Graafisen suunnittelun opiskelija Anne Pasanen Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta on toteuttanut konseptin, jonka keskeisin idea on Kalevalan arkipäiväistäminen. Kalevala muutetaan yhden päivän ajaksi tavalliseksi esineeksi, ilmaisjakelulehdeksi. Muuttuuko Kalevalan tulkinta, jos se on kertakäyttötavaraa, suunniteltu lyhyen hetken ajanvietteeksi? Voiko kansalliseepos lojua raitiovaunun penkillä?

Seppeleen lasku Lönnrotin patsaalla

Kello 12, Lönnrotin puistikko, Helsinki
Juhlapuheen patsaalla pitää Kalevala maailmalla -kirjan toimittaja, FT Petja Aarnipuu. Sibelius-Akatemian kansanmusiikin opiskelijoiden lauluryhmä laulaa patsaalla Kalevalaa.

Seminaari ”Esitys”

Valkoinen sali, Aleksanterinkatu 16–18, Helsinki
Kello 12.30–16
Esitys on ehdotus. Kalevala on Lönnrotin esitys, hyväksytty ehdotus kansalliseepokseksi. Tässä seminaarissa pohditaan ja näytetään, kuinka sanoista ja sävelistä syntyy esitys.
Seminaarin puheenjohtajana toimii professori Hannu Saha.

Klo 12.30 Kahvi
Klo 13.00 Kalevalaseuran puheenjohtaja, professori emeritus Seppo Knuuttila: Esityskeskeisyys
Klo 13.10 Professori emeritus Heikki Laitinen: ”Sana ja nuotti, alusta sisaria, nyt useinkin kaipaavat toistansa ja itkevät yksinäisyydestänsä”
Klo 13.40 FT Elke Albrecht: Lemminkäisestä Lemminkäiseen. Katsaus Kalevala-oopperoihin