Kalevalaseuran ilme ja sivut uudistuivat

Kalevalaseuran ilme ja verkkosivut on uudistettu. Ilmeen suunnittelusta vastaa graafikko Ossi Gustafsson. Verkkosivujen konseptin, graafisen suunnittelun ja toteutuksen takana on Solid Angle.

– Ilmeen uudistuksessa haettiin rauhallista muutosta, jossa Gallen-Kallelan alkuperäinen suunnitelma yhä näkyy. Halusimme tuoda logon 2010-luvulle. Samalla päätimme uudistaa verkkosivumme ilmeeseen ja ajan vaatimuksiin sopiviksi, Kalevalaseuran toiminnanjohtaja Ulla Piela kertoo.

Vanha malli uuden työn pohjana
Kalevalaseuran logo on alun perin Akseli Gallen-Kallelan suunnittelema. Hän suunnitteli vuonna 1919 Kalevalaseuralle kahdeksan tunnussolkea, joista yksi malli vakiintui säätiön logoksi.

Akseli Gallen-Kallelan ehdotus Kalevalaseuran tunnussolkia varten 29.10.1919. Lyijykynä, vesiväri ja tussi.

Gallen-Kallelan suunnittelemassa tunnuksessa on viisi pääelementtiä: koivunlehtiseppele, runolaulajan kädet, viisikulmainen keskusmuoto, liekki ja kolmio. Taiteilija on perustellut aiheiden valintaa Suomen Kuvalehdessä 9/1920. Hänen mukaansa seppele on muodostettu taivutetusta koivunvitsasta, josta versoaa tyyliteltyjä lehtiä. Merkkien viisikulmainen keskusmuoto syntyi vastakohdaksi pyöreälle seppeleelle. Viisikulmio viittaa myös seuran viiteen perustajaan sekä muinaisen pentagrammikuvion taikavoimaan. Liekki symboloi koristeellisuuden lisäksi palavaa intoa ja henkistä työtä. Runolaulajan kädet Gallen-Kallela kertoo tyylitelleensä vahvasti, jotta ne erottuvat selkeästi. Kolmio on Gallen-Kallelan mukaan järjestetyn toiminnan tunnuskuva.

Päivitetyssä logossa nämä elementit ovat yhä läsnä.

– Oli kunnia saada uudistaa alun perin Gallen-Kallelan suunnittelema merkki. Tavoitteena oli säilyttää alkuperäisen merkin elementit ja sanoma ja päivittää ne nykyaikaan. Lopputulos on mielestäni moderni ja pelkistetty tulkinta alkuperäisestä ja kuvastaa onnistuneesti Kalevalaseuran tärkeää työtä, sanoo graafikko Ossi Gustafsson.

Moderni verkkosivusto
Solid Anglen suunnitteleman ja toteuttaman verkkosivuston visuaalisuus pohjautui Gustafssonin uudistamaan logoon ja ilmeeseen. Sivuston konsepti rakentui Kalevalaseuran historiaa ja toimintaa kuvaavien mustavalkoisten valokuvien ympärille.

Kalevalaseuran ja Solid Anglen tavoitteena oli tehdä sivuista mahdollisimman käyttäjäystävälliset. Uudet sivut ovat responsiiviset, mikä tarkoittaa, että sivut mukautuvat päätelaitteen näytön kokoon. Niitä voi nyt selata mukavasti niin tietokoneen näytöllä, älypuhelimella kuin tableteillakin.

– Tavoitteenamme oli tuoda perinteikkään säätiön pitkä historia ja laaja sisältö nykyaikaan ja kaikkien saataville. Mielestämme onnistuimme tässä kiitettävästi. Yhteistyömme oli sujuvaa – oli ilo olla mukana projektissa, sanoo Solid Anglen toimitusjohtaja Vilppu Simpanen.

Ensimmäinen uutiskirje ilmestyy viikolla 25
Uusien sivujen myötä Kalevalaseura alkaa julkaista jäsenkirjettään sähköisenä sekä uutiskirjettä kaikille kiinnostuneille. Uutiskirjeen voi tilata Ajankohtaista-osiosta. Jäsenkirjeen tilaus onnistuu puolestaan Tietoa jäsenille -osiosta.

– Uutiskirjeessä julkaistaan aina jokin pidempi tarina ajankohtaisesta aiheesta, tapahtumasta tai henkilöstä. Tarina julkaistaan ainoastaan uutiskirjeessä. Lisäksi kirjeessä on muutama pienempi ajankohtainen uutinen, Kalevalaseuran tiedottaja Elina Lampela kertoo.

Lisätietoja uusista sivuista, jäsen- ja uutiskirjeestä antaa tiedottaja Elina Lampela: elina.lampela@kalevalaseura.fi tai 040 538 5216.