Ylärivi vasemmalta: Tatiana Chursinova, Suomen Pietarin instituutin johtaja Elina Kahla miehensä, Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivisen kanssa, Igor Baranov ja Sergei Terentjev. Alarivi vasemmalta: Irina Zatulovskaja, Elena Veshnyakova Suomen Pietarin instituutista, Kalevalaseuran toiminnanjohtaja Ulla Piela ja Natalia Egorova.

Venäläiset kuvataiteilijat tarttuvat Kalevalaan – Nehvon työpajassa hiottiin aiheita

Kalevalaseura ja Suomen Pietarin instituutti ovat aloittaneet Taiteilijoiden Kalevala Venäjällä -hankkeen venäläisten taiteilijoiden kanssa. Projektiin on kutsuttu seitsemän venäläistä kuvataiteilijaa: Igor Baranov, Tatiana Chursinova, Natalia Egorova, Antonina Jufa, Aleksandr Novoselov, Sergei Terentjev ja Irina Zatulovskaja.

Mukaan kutsutut taiteilijat luovat oman tulkintansa Kalevalasta. He saavat valita eepoksesta ne runot ja aiheet, joita haluavat teoksissaan tulkita. Taiteilijoiden teoksista järjestetään näyttely Pietarin Venäläisessä museossa keväällä 2014. Sen jälkeen kokonaisuutta esitellään näyttelyissä myös muualla Venäjällä ja Suomessa.

Taiteilijat tapasivat työpajassa
5.–8. elokuuta viisi hankkeessa mukana olevaa taiteilijaa osallistui Kalevalaseuran järjestämään työpajaan Ilomantsin Nehvonniemessä. Intensiivisten päivien aikana taiteilijat pohtivat töidensä aiheita ja pääsivät tutustumaan Ilomantsin rikkaaseen runolauluhistoriaan. Kalevala herätti taiteilijoissa paljon kysymyksiä, joiden tiimoilta syntyi hienoja keskusteluja. Vuoden loppuun mennessä taiteilijoiden käsistä syntyy muun muassa graafista taidetta, öljyvärimaalauksia, videotaidetta ja aplikaatioita.

Lue lisää työpajasta ja taiteilijoista Kalevalaseuran uutiskirjeestä, joka ilmestyy torstaina 22. elokuuta. Tilaa uutiskirje sähköpostiisi Ajankohtaista-pääsivulta.

Taiteilijoiden Kalevala käynnistettiin vuonna 2009
Taitelijoiden Kalevala Venäjällä jatkaa Kalevalaseuran vuonna 2009 käynnistämää Taiteilijoiden Kalevala -hanketta, jossa kymmenen suomalaista kuvataiteilijaa ja kymmenen säveltäjää tekivät oman tulkintansa valitsemistaan Kalevalan runoista. Työt julkaistiin teoksessa Taiteilijoiden Kalevala (SKS, 2009) ja ne olivat esillä Ateneumin taidemuseossa suuren Kalevala-näyttelyn yhteydessä. Tämän jälkeen Kalevalaseura on yksin tai yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa tilannut teoksia Kalevalasta beniniläisiltä, espanjalaisilta ja vietnamilaisilta kuvataiteilijoilta sekä italialaisilta säveltäjiltä.

Tiedottaja Elina Lampela
elina.lampela@kalevalaseura.fi