Tervetuloa Kalevalaseuran kekrinpäivän tapahtumiin

Kalevalaseuran kekrinpäivää vietetään lauantaina 26. lokakuuta. Päivä alkaa Helsingin kirjamessuilla seminaarilla ”Myytit ja uudet kuvitteelliset maailmat” kello 13–16. Seminaarissa julkistetaan Kalevalaseuran 92. vuosikirja Kirjailijoiden Kalevala, kuullaan teokseen kirjoittaneiden kirjailijoiden ajatuksia ja julkistetaan Kekrinpäivän tunnustuspalkinnot. Päivän teemaa jatketaan illalla kello 18 Rax Rinnekankaan elokuvan Luciferin viimeinen elämä parissa.

Kalevalaseuran kekrinpäivän ohjelma
Lauantai 26.10.2013

Klo 13–16 Kirjailijoiden Kalevala – Myytit ja uudet kuvitteelliset maailmat

Messukeskus, Helsingin kirjamessut (Messuaukio 1), seminaaritila 206
Seminaari on kaikille avoin ja sinne pääsee messulipulla.

Kuinka Kalevala, myytit ja kansanrunous toimivat uusien tekstien lähteinä ja miten uudet tekstit puolestaan vahvistavat vanhoja? Kuinka myyttejä kirjoitetaan uudelleen niiden ikivanhaa informaatiota menettämättä? Kekrinpäivän seminaarissa kirjailijat pohtivat myyttien ja muiden kuvitteellisten maailmojen merkityksiä oman tekstin inspiraationa ja innoittajana. Seminaarissa julkistetaan Kalevalaseuran vuosikirja Kirjailijoiden Kalevala, jonka ovat toimittaneet Antti Tuuri, Ulla Piela ja Seppo Knuuttila. Lisäksi tilaisuudessa jaetaan Kekrinpäivän tunnustuspalkinnot.

13.00 Seminaarin avaus: Eepos ja paatos
Seppo Knuuttila, Kalevalaseuran puheenjohtaja, professori emeritus

13.15 Kalevala kirjailijoiden sampona. Kirjailijoiden Kalevala -kirjan julkistaminen
Ulla Piela, Kalevalaseuran toiminnanjohtaja

13.30–15 Kirjailijoiden kokemuksia ja näkemyksiä

13.30 Johanna Sinisalo
Johanna Sinisalon mukaan Kalevalan hahmojen päivittäminen nykyaikaan on hauskaa. Hän on hyödyntänyt myyttejä ja kansanperinnettä useissa teoksissaan.

13.45 Marko Hautala
Marko Hautalan mielestä Kalevala on syntynyt ”samean veden kulttuurissa”, ja sen tulkinnat kertovat ”klaustrofobisesta kansallishenkisestä materialismista”.

14.00 Johanna Venho
Johanna Venho rakastaa vanhoja sanoja. Hän haluaa pöyhiä niitä esiin unohduksista, muotoilla niitä kourissa kuin märkää savea. Hänen runojaan on verrattu loitsuihin.

14.15 Jyrki Kiiskinen
Jyrki Kiiskisen mukaan Kalevalan henkilöillä suu käy lakkaamatta. He uskovat sanan mahtiin ja luovat sanoillaan maailman aina uudestaan. Kokemus syntyy sanoista! Se tapahtuu nyt!

14.30 Sirpa Kähkönen
Sirpa Kähkönen on kasvanut itäisen Suomen suullisen ja kirjallisen kertomaperinteen keskellä. Maailman luominen sanalla on hänen intohimonsa.

14.45 Loppukeskustelu

15.00 Kekripäivän tunnustuspalkinnot 2013
Kalevalaseura jakaa vuosittain Kekrinpäivän tunnustuspalkinnot suomalaisen kulttuurin ja kulttuuriperinnön parissa ansioituneille henkilöille. Palkintokategorioita on kolme: varttuneet tutkijat ja taiteilijat, nuoret tutkijat ja taiteilijat sekä perinteentaitajat ja -tallentajat.

15.30 Rax Rinnekangas: Luciferin viimeinen elämä
Myytteihin sukelletaan myös illalla. Elokuvaohjaaja-kirjailija Rax Rinnekangas esittelee elokuvansa Luciferin viimeinen elämä.

16.00 Seminaarin päätös

Klo 18 Rax Rinnekankaan elokuvan Luciferin viimeinen elämä ensi-ilta

Kino K-13 (Kanavakatu 12, Helsinki)
Ensi-iltaan on vapaa pääsy, mutta edellyttää ilmoittautumista tiedottaja Elina Lampelalle 22.10. mennessä: elina.lampela@kalevalaseura.fi tai puh. 040 538 5216

Luciferin viimeinen elämä on eri kulttuureissa – Suomessa, Ranskassa ja Espanjassa – tapahtuva anti-odysseia. Siinä kohtaavat teatterin maailma, voimakas yksilöajattelu ja erilaiset filosofiat sekä taiteen syvin olemus historian myyttisten hahmojen, Luciferin, Mathias Grünewaldin ja Rainer Maria Rilken hengessä. Kalevalaseura on tukenut elokuvan tuottamista.

Rooleissa Timo Torikka, Minna Haapkylä, Pekka Milonoff, Hannu-Pekka Björkman, Vilma Melasniemi, Juho Milonoff
Leikkaus Jari Innanen
Musiikki Pascal Gaigne