Yksityiskohta Igor Baranovin teoksesta Sampo (Akryyli, lehtikulta, kangas, 100x90 cm.)

Taiteilijoiden Kalevala Venäjällä – näyttely avataan Pietarissa 25. helmikuuta

Kalevalaseuran ja Suomen Pietarin instituutin hankkeen ”Taiteilijoiden Kalevala Venäjällä” ensimmäinen näyttely avataan Pietarissa 25. helmikuuta Kaupunkiveistosgalleriassa (Chernoretskij per., 2., metro: Pl. Aleksandra Nevskogo.) Työt ovat esillä 12. maaliskuuta saakka. Kesäkuussa näyttely nähdään Viipurissa ja lokakuussa Petroskoissa. Vuonna 2015 se saapuu Suomeen.

Näyttely tuo yleisön eteen venäläisten taiteilijoiden tulkintoja Kalevalasta. Hankkeessa on mukana seitsemän taiteilijaa: Igor Baranov, Natalia Egorova, Antonina Jufa, Aleksandr Novoselov, Sergei Terentjev, Tatjana Tšursinova ja Irina Zatulovskaja. Kalevalaseura on myöntänyt jokaiselle taiteilijalle tunnustuspalkinnon kiinnostuksesta tulkita Kalevalaa taiteen keinoin.

Venäläiset taiteilijat myyttien tulkkeina
Elias Lönnrot loi Kalevalan karjalaisten ja suomalaisten kansanrunojen ja -laulujen pohjalta. Ensimmäinen painos ilmestyi vuonna 1835, ja toinen, ns. Uusi Kalevala Lönnrotin uusien matkojen jälkeen vuonna 1849. Eepos tunnetaan Venäjällä useiden käännöstensä ansiosta. Ensimmäinen käännös ilmestyi jo vuonna 1888. Koska eepoksen runot on kerätty Karjalasta ja Suomesta, koetaan Kalevala yhteiseksi. Yhteistyö venäläisten taiteilijoiden kanssa on erityistä.

Hankkeessa mukana olevat taiteilijat saivat valita Kalevalasta tulkittavakseen haluamansa myytin, tarinan tai hahmon. Taiteilijoiden käsistä on syntynyt muun muassa maalauksia, videoteoksia ja kangastöitä.

Kalevalassa on myyttejä, jotka tunnetaan myös muiden kulttuureiden suullisessa perinteessä ja eepostraditioissa. Olemme onnekkaita, kun pääsemme näkemään niistä erilaisia taiteellisia tulkintoja. Sellaiset myytteihin pureutuvat teokset ovat mielestäni kaikkein kiinnostavimpia, jotka ovat tarpeeksi etääntyneitä tutuista ja perinteisistä esittämisen tavoista, Kalevalaseuran toiminnanjohtaja Ulla Piela toteaa.

Taiteilijoiden Kalevala Suomessa ja maailmalla
”Taiteilijoiden Kalevala Venäjällä” jatkaa Kalevalaseuran vuonna 2009 käynnistämää ”Taiteilijoiden Kalevala” -hanketta, jossa kymmenen suomalaista kuvataiteilijaa ja kymmenen säveltäjää tekivät oman tulkintansa valitsemistaan Kalevalan runoista. Tämän jälkeen Kalevalaseura on yksin tai yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa tilannut teoksia Kalevalaan sisältyvistä myyteistä erimaalaisilta taiteilijoilta.

Elina Lampela, tiedottaja, Kalevalaseura
Puh. 040 538 5216, elina.lampela@kalevalaseura.fi

Suomen Pietarin instituutti
Puh. + 7 812 606 65 65
www.instfin.ru

Kaupunkiveistosgalleria on avoinna klo 12–19, suljettu torstaisin ja perjantaisin. Lipunmyynti klo 12–18. Puh. + 7 812 274 25 79.