Tervetuloa Kalevalan päivän tapahtumiin

Kalevalan päivänä 28. helmikuuta Kalevalaseura laskee seppeleen Elias Lönnrotin patsaalle kello 12. Jäsenten kokous pidetään Kalevalaseurassa kello 13, ja kello 16 alkaa Kalevalan päivän symposiumi Kansallisteatterissa. Symposiumin jälkeen kello 19 kantaesitetään Juha Hurmeen näytelmä Europaeus Kansallisteatterin Willensaunassa. Teatteriesitys on loppuunmyyty, mutta esityksiä on toukokuulle saakka. Tarkista esityspäivät Kansallisteatterin sivuilta >

Klo 12 Seppeleenlasku Lönnrotin patsaalle
Patsaalla puhuu Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho. Puheen jälkeen on musiikkiesitys.

Klo 13–15 Jäsenten kokous, Kalevalaseura, Mariankatu 7 C (4. krs, ei hissiä)
Kalevalaseuran jäsenille. Kokouksessa luodaan katsaus Kalevalaseuran toimintaan vuonna 2013 ja kerrotaan tämän vuoden suunnitelmista. Kahvitarjoilu.

Klo 16–18.30 Kalevalan päivän symposiumi: Miten menneisyyttä voi ymmärtää?
Kansallisteatteri, Läntinen teatterikuja 1, suuren näyttämön lämpiö (sisäänkäynti teatterin pääovista, aulassa on opasteet lämpiöön, teatterin ovet avataan klo 15.30)

Menneisyyden ymmärtäminen edellyttää historiatietoisuutta, joka perustuu menneisyyden tulkintaan, sen pohjalta nykyisyyden ymmärtämiseen ja tulevaisuuden hahmottamiseen. Yrityksemme ymmärtää ja tulkita historiaa ohjaavat ajatteluamme ja identiteetin rakentumista. Symposiumi on kaikille avoin ja ilmainen. Ei ennakkoilmoittautumista.

Klo 16 Puheenjohtaja Seppo Knuuttila, Seminaarin avaus
Klo 16.15 Kalevalaseuran tunnustuspalkinnon julkistaminen.
Palkinto myönnetään kolmen vuoden välein henkilölle, joka tieteellisellä tai taiteellisella toiminnallaan on tehnyt merkittävällä tavalla tunnetuksi kansanrunoutta, Kalevalaa tai kansallista kulttuuriamme.
Klo 16.30 Dosentti Anu Korhonen, Koomisen kokemus: voiko varhaismodernia huumoria ymmärtää?
Klo 17 FT Ulla Piela, ”Laiha oli tanner, ei täältäkään mitään lähtenyt.”
Mitä ylioppilaat kertoivat runonkeruumatkoiltaan 1800-luvun lopulla?
Klo 17.30 Ohjaaja Juha Hurme, Ei ole olemassa vanhaa kirjallisuutta
Klo 18 Loppukeskustelu
Klo 18.30 Seminaarin päätös

Klo 19 Europaeus.
Kansallisteatteri, Willensauna (sisäänkäynti Kaisaniemen kentän puolella)

Näytelmä kansanrunouden kerääjästä, kielitieteilijä D. E. D. Europeuksesta, Suomen Don Quijotesta, väärinymmärretystä lahjakkuudesta ja originellista. Näytelmän jälkeen yleisöllä on mahdollisuus keskustella Juha Hurmeen kanssa.

Ohjaus ja lavastus: Juha Hurme
Rooleissa: Antti Pääkkönen, Esa-Matti Long, Timo Tuominen, Taisto Reimaluoto
Musiikki: Duo Hurme (Petra Poutanen-Hurme ja Hanna Rajakangas)
Puvut: Anne Kotola