Kalevalaseura palkitsi Senni Timosen ansiokkaasta urastaan

Kalevalaseura on myöntänyt Kalevalaseuran palkinnon FT Senni Timoselle 28. helmikuuta. Palkinto on 10 000 euroa.

Kalevalaseuran palkinto myönnetään joka kolmas vuosi henkilölle, joka tieteellisellä tai taiteellisella toiminnallaan on tehnyt merkittävällä tavalla tunnetuksi kansanrunoutta, Kalevalaa ja kansallista kulttuuriamme.

– Kun palkinto tänä vuonna myönnetään Senni Timoselle, perusteluissa korostetaan erityisesti sitä, miten hän on tieteellisellä työllään tehnyt tunnetuksi taiteellista toimintaa, kansan runollista luovuutta, Kalevalaseuran puheenjohtaja professori emeritus Seppo Knuuttila kertoo.

Ohjaaja, tutkimuskumppani, kriitikko
Senni Timosen väitöskirja Minä, tila, tunne. Näkökulmia kalevalamittaiseen kansanlyriikkaan (2004) on ollut käänteentekevä tutkimus useassa merkityksessä. Siinä tutkija nosti esiin niitä otsikon pääkäsitteiden ulottuvuuksia, jotka läpäisevät aiemmin lyhytmuotoisena ja feminiinisesti ailahtelevana pidettyä runoutta.

Minä, tila, tunne kiteytti uudenlaisen näkökulman kansanlyriikan tutkimukseen nostamalla tarkastelun keskiöön eri-ikäisiä naisia yksilöinä, kuvaamalla heidän tunneskaalojaan surusta iloon ja yksinäisyydestä yhteisöllisyyteen. Kaikki tämä perustui suvereeniin tutkimusaineistoon, kalevalamittaisen kansanlyriikan tuntemukseen, parhaaseen maailmassa.

Naisnäkökulma on luontevasti kulkenut läpi Senni Timosen koko tuotannon, ainakin vuodesta 1977 saakka, jolloin hän julkaisi kirjoituksen Metsän ruusu ja taivaan lintu: vastaheränneen feministin mietteitä. Folkloristisen naisnäkökulman avainteos on Timosen yhdessä Aili Nenolan kanssa toimittama kirja Louhen sanat: kirjoituksia kansanperinteen naisista (1990).

Timosen tutkimukset ovat avartaneet kansanlyriikan menneisyyskuvaa ja niiden inspiroivan vaikutuksen voi havaita kaikissa niissä tämän vuosituhannen väitöskirjoissa, joissa Suomen kansan vanhoja runoja on tarkasteltu. Lukuisten kokemusten mukaan Senni Timonen on ollut innostava ohjaaja, mainio tutkimuskumppani ja hienovarainen kriitikko.

Senni Timonen on syntynyt Helsingissä, kirjoittanut vuonna 1963 ylioppilaaksi Kulosaaren yhteiskoulusta ja valmistunut filosofian kandidaatiksi Helsingin yliopistosta vuonna 1974. Filosofian tohtoriksi hän väitteli vuonna 2004. Hän on työskennellyt Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkiston tutkijana ja erikoistutkijana.