Paulaharjun luonto -seminaari avasi viisivuotisen seminaarisarjan

Kalevalaseuran ja Oulun kaupunginkirjaston järjestämä Paulaharjun luonto -seminaari keräsi kuutisenkymmentä kuulijaa Oulun pääkirjastoon lauantaina 5. huhtikuuta. Tilaisuudella aloitettiin viiden vuoden mittainen Samuli Paulaharju -seminaarien sarja, joka tukee ohjaaja Juha Hurmeen teatteriprojektia Operaatio Paulaharju. Joka kevät Oulun pääkirjastossa pohditaan Paulaharjua eri näkökulmista.

Tänä keväänä seminaarissa pohdittiin, millainen oli Samuli Paulaharjun suhde luontoon ja kuinka hän kuvasi sitä, millainen on ihmisen ja luonnon välinen suhde hänen teksteissään, ja miten todellisuus, mielikuvitus ja myytit näkyvät hänen luontokuvauksissaan.

Juha Hurme luki kirjasto aulassa Samuli Paulaharjun novellin "Kieruan vanha pappi" novellikokoelmasta "Tunturien yöpuolta", joka julkaistiin vuonna 1934.

Juha Hurme luki kirjasto aulassa Samuli Paulaharjun novellin ”Kieruan vanha pappi” novellikokoelmasta ”Tunturien yöpuolta”, joka julkaistiin vuonna 1934.

Yleisö kuunteli herpaantumatta.

Kalevalaseuran toiminnanjohtaja Ulla Piela avasi seminaarin johdattelemalla kuulijat päivän aiheeseen.

Juha Hurme keskittyi puheenvuorossaan Tunturien yöpuolta -teoksen luontokuvauksiin sekä ihmisen ja luonnon suhteeseen. Hurmeelle Paulaharjun novellikokoelma on ehtymätön opas erävaelluksille.

Dosentti Kirsi Laurén Itä-Suomen yliopistosta pohti tarkemmin luonnon ja ihmisen suhdetta Paulaharjun kansankuvauksissa erityisesti Pohjois-Pohjanmaalta.

Professori Veli-Pekka Lehtola Oulun yliopiston Giellagas-instituutista puhui Paulaharjun Lappi-kuvauksista verraten niitä aikalaislappologien kuvauksiin.