Yksityiskohta Igor Baranovin teoksesta Sampo (Akryyli, lehtikulta, kangas, 100x90 cm.)

Taiteilijoiden Kalevala Venäjällä -näyttely avautuu Juminkeossa Kuhmossa 4.1.

Kalevalaseuran ja Suomen Pietarin instituutin hanke ”Taiteilijoiden Kalevala Venäjällä” tuo yleisön eteen venäläisten taiteilijoiden tulkintoja Kalevalasta. Hankkeessa on mukana seitsemän taiteilijaa: Igor Baranov, Natalia Egorova, Antonina Jufa, Aleksandr Novoselov, Sergei Terentjev, Tatjana Tšursinova ja Irina Zatulovskaja.

Venäläisten taiteilijoiden näyttely nähtiin vuoden 2014 aikana Venäjällä Pietarissa, Viipurissa ja Petroskoissa. Vuonna 2015 se kiertää Suomessa. Ensimmäinen Suomen-näyttely avataan Juminkeossa Kuhmossa 4. tammikuuta. Maaliskuussa näyttely on esillä Kulttuurikeskus Stoassa Helsingissä ja heinäkuussa Meripäivien aikaan Kotkan kirjastossa.

Venäläiset taiteilijat myyttien tulkkeina
Elias Lönnrot loi Kalevalan karjalaisten ja suomalaisten kansanrunojen ja -laulujen pohjalta. Ensimmäinen painos ilmestyi vuonna 1835, ja toinen, niin sanottu Uusi Kalevala 1849. Eepos tunnetaan Venäjällä useiden käännöstensä ansiosta. Ensimmäinen käännös ilmestyi jo vuonna 1888. Koska eepoksen runot on kerätty Karjalasta ja Suomesta, on yhteistyö venäläisten taiteilijoiden kanssa aivan erityistä.

Hankkeessa mukana olevat taiteilijat saivat valita Kalevalasta tulkittavakseen haluamansa myytin, tarinan tai hahmon. Taiteilijoiden käsistä on syntynyt muun muassa maalauksia, videoteoksia ja kangastöitä.

Kalevalassa on myyttejä, jotka tunnetaan myös muiden kulttuureiden suullisessa perinteessä ja eepostraditioissa. Olemme onnekkaita, kun pääsemme näkemään niistä erilaisia taiteellisia tulkintoja. Sellaiset myytteihin pureutuvat teokset ovat mielestäni kaikkein kiinnostavimpia, jotka ovat tarpeeksi etääntyneitä tutuista ja perinteisistä esittämisen tavoista, Kalevalaseuran toiminnanjohtaja Ulla Piela toteaa.

Taiteilijoiden Kalevala Suomessa ja maailmalla
”Taiteilijoiden Kalevala Venäjällä” jatkaa Kalevalaseuran vuonna 2009 käynnistämää ”Taiteilijoiden Kalevala” -hanketta, jossa kymmenen suomalaista kuvataiteilijaa ja kymmenen säveltäjää tekivät oman tulkintansa valitsemistaan Kalevalan runoista. Tämän jälkeen Kalevalaseura on yksin tai yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa tilannut teoksia Kalevalaan sisältyvistä myyteistä erimaalaisilta taiteilijoilta.

Elina Lampela, tiedottaja, Kalevalaseura
Puh. 040 538 5216, elina.lampela@kalevalaseura.fi