Vuosiarkisto: 2015

Yakub Lapatka käänsi Kalevalan valkovenäjäksi

Kalevalan valkovenäjänkielinen käännös on ilmestynyt. Kääntäjä Yakub Lapatka käänsi koko Kalevalan suoraan suomen kielestä. Tätä ennen Kalevalaa on käännetty valkovenäjäksi vain osittain. Lapatkan 620-sivuinen Kalevala on pisin koskaan valkovenäjän kielellä julkaistu runoteos. Teos on kuvitettu Akseli Gallen-Kallelan teoksilla. Teos julkistetaan torstaina 10. joulukuuta Minskissä Kansalliskirjaston Labyrinth-galleriassa, jossa samaan aikaan on esillä Kalevalaseuran ja Suomen Pietarin… Lue Yakub Lapatka käänsi Kalevalan valkovenäjäksi »

Kekrinpäivänä pohdittiin aistitiedon ja puheen merkitystä

Kalevalaseuran kekrinpäivää vietettiin torstaina 29. lokakuuta Joensuussa. Seminaarissa Sanaton maailma. Aistitiedon merkitys arjessa jaettiin Kekrinpäivän tunnustuspalkinnot ja julkistettiin Kalevalaseuran 94. vuosikirja Huumorin skaalat. Esitys, tyyli, tarkoitus (SKS, 2015). Aistiedon merkityksestä seminaarissa luennoivat Helmi Järviluoma-Mäkelä, Kirsi Monni, Taina Kinnunen, Marjukka Piirainen, Virpi Kaukio ja Noora Vikman. Kekrinpäivän iltaohjelmasta vastasi Speech Karaoke Action Group, joka järjesti puhekaraokeillan… Lue Kekrinpäivänä pohdittiin aistitiedon ja puheen merkitystä »

Kalevalaseuran hallitus on myöntänyt Kekrinpäivän tunnustuspalkinnot suomalaisen kulttuurin ja kulttuuriperinnön parissa ansioituneille tutkijoille, taiteilijoille ja asiantuntijoille. Palkinnot, yhteensä 10 000 euroa, jaettiin Kalevalaseuran kekrinpäivän seminaarissa Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa 29. lokakuuta. Muusikko ja säveltäjä Sakari Kukolle myönnettiin palkinto 50 vuotta kestäneestä urasta musiikin parissa. Hänen musiikilliseen tuotantoonsa sisältyy jazzia, kansanmusiikkia, lastenmusiikkia ja rockia. Tunnetuin Kukon yhtyeistä… Lue Kalevalaseura palkitsi Sakari Kukon ja seitsemän muuta kulttuuriperinnön alalla ansioitunutta tietäjää ja taitajaa »

Tervetuloa kekrinpäivän seminaariin ja puhekaraokeen

Kalevalaseura viettää kekrinpäivää Joensuussa torstaina 29. lokakuuta. Tervetuloa seminaariin ja puhekaraokeen! Kekrinpäivän seminaarissa Sanaton maailma – Aistitiedon merkitys arjessa klo 12–17 pohditaan aistein havaittavan maailman erilaisia ilmenemismuotoja ja merkityksiä yleisinhimillisen tiedon ja ymmärryksen kannalta. Tilaisuudessa julkistetaan myös Kalevalaseuran 94. vuosikirja Huumorin skaalat. Esitys, tyyli, tarkoitus (toim. Seppo Knuuttila, Pekka Hakamies, Elina Lampela) ja jaetaan Kekrinpäivän… Lue Tervetuloa kekrinpäivän seminaariin ja puhekaraokeen »