Tervetuloa Kulttuurinen tieto -seminaariin 6. helmikuuta

Kalevalaseura järjestää 6. helmikuuta klo 13–16 seminaarin ”Kulttuurinen tieto” Tieteiden talon salissa 104 (Kirkkokatu 6, Helsinki).

Kulttuurinen tieto voidaan ymmärtää tulkittuna (ihmisten tai muiden olioiden) informaationa, jolloin sitä käsitteenä vaivaa kaikkiallisuus. Kulttuurintutkimuksessa tietoa on tapana tarkastella myös kontekstuaalisena muodostumana ja prosessina. Näin ymmärrettyä tietoa luonnehtii pirstaleisuus ja sekoittuminen tiedonvastaisiin aineksiin.

Seminaarissa paneudumme jälkimmäiseen tulkintaan ja pohdimme muun muassa sitä, miten uskonto ja magia välittävät kulttuurista tietoa; kuinka kuviteltu todellisuus ja arvostukset ilmentävä sen ulottuvuuksia; millainen tieto opastaa meitä maailmasta toiseen ja ajasta aikaan.

Seminaarilla juhlistamme Kalevalaseuran toiminnanjohtajan, FT Ulla Pielan 60-vuotissyntymäpäivää.

Seminaari on kaikille avoin, mutta tarjoilujen vuoksi pyydämme ilmoittautumaan 3. helmikuuta mennessä: elina.lampela@kalevalaseura.fi tai puh. 040 538 5216.

Ohjelma

klo 13–13.15 Kalevalaseuran puheenjohtaja, professori emeritus Seppo Knuuttila: Tiedonkaltaisuus

klo 13.15–13.45 Uskontotieteen dosentti Teemu Taira, Turun yliopisto: Uskonto kulttuurisen tiedon välittäjänä?

klo 13.45–14.15 Uskontotieteen dosentti Terhi Utriainen, Helsingin yliopisto: Miten magia ja lumo mahtuvat moderniin?

klo 14.15–14.30 Tauko

klo 14.30–15 Dekaani, kansatieteen professori Hanna Snellman, Helsingin yliopisto: Kuviteltu ruotsinsuomalaisuus

klo 15–15.30 Ympäristöestetiikan professori emeritus Yrjö Sepänmaa, Itä-Suomen yliopisto: Onko Suomi kaunis maa?

klo 15.30–16 Kalevalaseuran toiminnanjohtaja, FT Ulla Piela: Kulttuurinen tieto – kompassi maailmasta toiseen

klo 16–17
Tarjoilua
Duo Hurme (Petra Poutanen-Hurme ja Hanna Rajakangas)