Huumorin skaalat

Kalevalaseuran vuosikirja 94 ”Huumorin skaalat” ilmestyy lokakuussa

Kalevalaseuran vuosikirja 94 Huumorin skaalat. Esitys, tyyli, tarkoitus (SKS, toimittaneet Seppo Knuuttila, Pekka Hakamies ja Elina Lampela) ilmestyy lokakuussa. Teos esittelee kulttuurin- ja perinteentutkimuksen tulkintoja huumorin sisällöistä, rajoista sekä merkitysten ja tarkoitusten ulottuvuuksista.

Huumoria voi lyhyesti luonnehtia asenteeksi koomiseen ja koomista vastaavasti huumorin tekniikaksi. Odotuksen mukaisen ja odotuksen vastaisen yhdistelmä saa ajatuksemme tolaltaan. Monet ristiriitaiset elementit ovat samanaikaisesti mukana huumorin ja koomisen ilmaisullisissa yhdistelmissä. Huumorin skaalat pyrkii ajantasaiseen kartoitukseen siitä, mitä huumorilla ja koomisilla esityksillä voidaan viestiä, mitä niiden piiriin kuuluu ja mitä ei, miten niiden vapautta vartioidaan ja koetellaan.