Kalevalaseuran 94. vuosikirja Huumorin skaalat on ilmestynyt

Kalevalaseuran vuosikirja 94 Huumorin skaalat. Esitys, tyyli, tarkoitus (SKS, toimittaneet Seppo Knuuttila, Pekka Hakamies ja Elina Lampela) on ilmestynyt. Teos esittelee kulttuurin- ja perinteentutkimuksen tulkintoja huumorin sisällöistä, rajoista sekä merkitysten ja tarkoitusten ulottuvuuksista.

– Huumorin skaalat pyrkii ajantasaiseen kartoitukseen siitä, mitä huumorilla ja koomisilla esityksillä voidaan viestiä. Teoksen 24:ssä artikkelissa huumorin- ja kulttuurintutkijat pohtivat, mitä huumorin piiriin kuuluu ja mitä ei, ja miten sen vapautta vartioidaan ja koetellaan, professori emeritus Seppo Knuuttila kertoo.

Huumoria voi lyhyesti luonnehtia asenteeksi koomiseen ja koomista vastaavasti huumorin tekniikaksi. Odotuksen mukaisen ja odotuksen vastaisen yhdistelmä saa ajatuksemme tolaltaan. Monet ristiriitaiset elementit ovat samanaikaisesti mukana huumorin ja koomisen ilmaisullisissa yhdistelmissä.

Kirja on tarkoitettu kaikille, joita kiinnostavat huumorin monet merkitykset, sen tutkimus ja vaikutus kulttuurissamme.

Teos julkistetaan Kalevalaseuran kekrinpäivän seminaarissa Sanaton maailma – Aistitiedon merkitys arjessa 29. lokakuuta Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa (Agora 101, Yliopistonkatu 4) noin klo 12.15. Seminaari on kaikille avoin ja maksuton. Katso kekrinpäivän ohjelma täältä >