Yksityiskohta Alpo Jaakolan piirustuksesta, jossa Ontrei Malinen laulaa sammosta, ja Elias Lönnrot merkitsee jaksot kirjaansa.

Tervetuloa Hyvät näkijät! -seminaariin Keravalle

Hyvät näkijät! -seminaari
Lauantaina 27.2.2016 klo 12–16.45
Taide- ja museokeskus Sinkka (Kultasepänkatu 2, Kerava)

Hyvät näkijät! -seminaarissa pohditaan taiteen näkemistä ja tekemistä sekä niiden välisiä suhteita. Miten taiteilijat ovat näkijöitten sukua, miten sukulaisuus syntyy ja ilmenee? Tuottaako näkijyys tekijän tai tulkinta tulkittavan vai toisin päin? Näkevätkö taiteilijat ja katsojat toisensa? Kalevalan päivä ja suomalaisen kulttuurin päivä on seuraavana päivänä. Ketkä ovat suomalaisen kulttuurin näkijöitä tänään?

Taide on vapauden, mielikuvituksen ja huumorintajun kiistelty tila. Sen rajoissa luodaan uusia asiayhteyksiä ja todellisuuden kuvajaisia, kehitellään epätavallisia ideoita ja etäännytään tavanomaisuuksista. Taidemaailmassa elämän tarjoamia mahdollisuuksia tehdään näkyviksi rajoja ylittämällä ja rikkomalla. Taideteoksen katsoja ei välttämättä tavoita luovaa taiteilijaa itseään, vaan sen mahdollisen maailman, jonka tämä on tehnyt näkyväksi. Teokset ikään kuin kätkevät taiteilijan, joka samalla paljastaa itsensä näkijälleen.

Seminaari liittyy Keravan taidemuseon näyttelyyn ”Näkijöitten sukua”, joka tuo yhteen kaksi omintakeista ja alkuvoimaista taiteilijaa, Loimaan shamaanina tunnetun Alpo Jaakolan ja kosmisen maailmankuvan sisäistäneen kuvanveistäjän Heikki W. Virolaisen. He olivat molemmat totuuden etsijöitä, jotka uskoivat parhaiden teostensa syntyneet ulkoisen voiman ohjaamina.

Seminaari on kaikille avoin ja maksuton. Museon pääsymaksu, sisältäen opastuksen ja Kalevalaseuran tarjoamat kahvit, on 3/5 €. Maksuvälineenä käy myös Museokortti. Seminaarin järjestävät Kalevalaseura ja Keravan taidemuseo Sinkka.

Helsingistä pääsee Keravalle helpoiten lähijunilla R, H, Z tai K. Matka kestää junasta riippuen 20–35 minuuttia. Lipun voit ostaa joko asemalta tai junasta. Tule ajoissa, koska paikkoja on rajoitetusti.

Tervetuloa!

Klo 12–13 Museonjohtaja Arja Elovirta: Opastus Näkijöitten sukua -näyttelyyn
Klo 13–13.15 Kalevalaseuran Eepospalkinnon julkistaminen
Klo 13.15–13.30 Kalevalaseuran puheenjohtaja, emeritusprofessori Seppo Knuuttila: Sielun silmät