Ihmisvilinää Helsingin keskustassa. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki/ Comma Image Oy.

Kotiseudun tarinoita -ohjelmakilpailun hakuohjeet on julkaistu

Mitä kertoisit kotiseudustasi musiikin keinoin? Kalevalaseura, Konserttikeskus ja Suomen Kotiseutuliitto haastavat musiikkialan taiturit ja kekseliäät käsikirjoittajat ideoimaan 40 minuutin mittaisia koulukonsertteja kotiseudusta lapsille ja nuorille. Ohjelmakilpailun tavoitteena on saada Konserttikeskuksen ohjelmistoon korkeatasoisia esityksiä, joiden ensisijaisina kohderyhminä ovat ala- ja yläkoululaiset. Kilpailu liittyy vuonna 2017 vietettävän itsenäisen Suomen satavuotisjuhlintaan, jonka teema on ”Yhdessä”.

Nyt haettavien konserttiohjelmien pääpaino on musiikissa, mutta ne voivat sisältää myös muita näyttämötaiteellisia elementtejä, kuten tanssia. Musiikinlaji on vapaa. Voit kertoa musiikin keinoin oman tarinasi kotiseudultasi tai käyttää hyväksesi muiden kertomia tarinoita. Mitä vanhempasi, isovanhempasi, ystäväsi, naapurisi tai joku muu taitava tarinankertoja on kertonut kotiseudustaan? Kilpailu mahdollistaa myös suomalaisten ja Suomeen saapuneiden tarinankertojien ja muusikoiden yhteistyön.

Kerro kauheita, hupaisia tai merkillisiä tarinoita. Kerro tarinoita kaduilta ja kujilta, mäiltä ja metsistä, erikoisista ihmisistä, varkaista ja veijareista, herroista ja narreista, opettajista ja pastoreista, nokkelista tytöistä ja pojista. Tee kertomuksista juonellinen kokonaisuus tai erillisten kertomusten sikermä, sävellä tai koosta siihen musiikki ja suunnittele näyttämöllinen esillepano. Esityksen pituus voi olla enintään 40 minuuttia.

Kotiseudun tarinoita on Suomessa julkaissut muun muassa Lauri Simonsuuri (ks. Kotiseudun tarinoita, SKS, 2006). Kotiseututarinat perustuvat tosiasioihin mutta ovat jollain tavalla erityisiä tai epätavallisia. Huomiota herättävästä asiasta kerrottu tarina on uskottava, se säilyy, elää ja kiinnostaa kuulijaa. Tarinan sävy voi olla vakava, humoristinen, kummastuttava, pelottava, varottava, ihasteleva tai ihmettelevä.

Osallistumisohjeet

Sisällytä ohjelmasuunnitelmaan:

• tiivistelmä esityksestä ja konsertin kulusta,

• kuvaus esiintyjäryhmästä tai kuvaus siitä, millaiselle esiintyjäryhmälle teos on tarkoitettu,

• esityksen musiikkinäytteet mp3-muodossa,

• mahdolliset nuotit lauluista (melodia, soinnut ja sanat),

• maininta siitä, mille ikäryhmille konsertti on suunnattu,

• jos ohjelma on tehty tietylle esiintyjäryhmälle, liitä mukaan 5–10 minuutin mittainen videonäyte, josta käy ilmi esiintyjien taso sekä konsertin perusluonne (esim. YouTube, Vimeo).

Sähköinen hakulomake avataan 1.8.2016 Konserttikeskuksen sivuilla >

Täytä hakemuksesi 15.9.2016 klo 16 mennessä. Lähetä ohjelmasuunnitelmaa täydentävä materiaali 15.9.2016 mennessä Konserttikeskuksen toimistoon osoitteeseen Pengerkatu 11 A 1, 00530 Helsinki. Postileiman päivä riittää.

Palkinnot

Raati valitsee saapuneista ohjelmaehdotuksista yksi–kolme. Kukin palkitaan 3 000 euron tunnustuspalkinnolla. Lisäksi jokainen toteutettava ohjelma saa 2 000 euron tuotantotuen. Tuotantotuen avulla ohjelmat hiotaan esityskuntoon taiteellisten tuottajien kanssa syksyyn 2017 mennessä. Tunnustuspalkinnot ja tuotantotuet myöntää Kalevalaseura. Valitut ohjelmat otetaan mukaan Konserttikeskuksen koulukonserttiohjelmistoon lukuvuodesta 2017–2018 alkaen. Voittajat julkistetaan marraskuussa 2016.

Raati

Säveltäjä, muusikko, kapellimestari Kirmo Lintinen, raadin puheenjohtaja
Musiikkitoimittaja Antti Häyrynen
Konserttikeskuksen taiteellinen koordinaattori Reijo Karvonen
Kalevalaseuran toiminnanjohtaja Ulla Piela
Suomen Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo

Kilpailun järjestäjät

Kalevalaseura on vuonna 1911 perustettu säätiö, joka tukee ja tekee tunnetuksi Kalevalaan ja suomalaiseen kulttuuriperintöön liittyvää tutkimusta ja taidetta kotimaassa ja maailmalla. Konserttikeskus on Suomen merkittävin koulu- ja päiväkotikonserttien järjestäjä. Konserttikeskus järjestää vuosittain 1 200–1 500 konserttia ja musiikkityöpajaa kouluihin ja päiväkoteihin eri puolilla Suomea opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Musiikin edistämissäätiön tuella. Suomen Kotiseutuliitto on vuonna 1949 perustettu valtakunnallinen kotiseututyön keskusjärjestö, joka kehittää kotiseututyötä ja vaalii kulttuuriperintöä.

Lisätietoja:

Taiteellinen koordinaattori Reijo Karvonen, Konserttikeskus: reijo.karvonen@konserttikeskus.fi, puh. 040 593 2369
Tiedottaja Elina Lampela, Kalevalaseura: elina.lampela@kalevalaseura.fi, puh. 040 538 5216

suomifinland100-tunnus_sininen_rgb