Keskusteluja kulttuurintutkimuksesta osa III maanantaina 12. syyskuuta

Kalevalaseura järjestää tänä vuonna neljän keskustelun sarjan, jossa asiantuntijat pohtivat kulttuurintutkimuksen ajankohtaisia kysymyksiä. Sarjan kolmannessa tilaisuudessa professori Tuija Pulkkinen ja professori Jussi Pakkasvirta keskustelevat aiheesta Näkökulmia nationalismin menneisyyteen ja tulevaisuuteen. Keskustelu käydään Arkadia International Bookshopissa (Nervanderinkatu 11, Helsinki) maanantaina 12. syykuuta klo 18–19.30.

Tuija Pulkkinen pohtii alustuksessaan filosofian historian näkökulmasta nationalismiin liittyviä ajattelutapoja. Jussi Pakkasvirran aiheena on ”Ennustuksia nationalismin tulevaisuudesta”. Keskustelua johtaa Siirtolaisuusinstituutin johtaja, dosentti Tuomas Martikainen.

Tuija Pulkkinen toimii sukupuolentutkimuksen professorina Helsingin yliopistossa. Hänen kiinnostuksen aiheitaan ovat feministinen teoria ja filosofia, poliittinen ajattelu, käsitehistoria sekä saksalainen idealismi. Pulkkinen on toiminut tutkijana ja opettajana Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Hän on myös julkaissut useita tutkimuksia J. V. Snellmanin ajattelusta ja tutkinut suomalaisen nationalismin juuria.

Jussi Pakkasvirta on alue- ja kulttuurintutkimuksen professori Helsingin yliopistossa. Hänen tutkimuskohteitaan ovat mm. Latinalainen Amerikka, ympäristökonfliktit, nationalismin aatehistoria, tieteidenväliset menetelmät sekä viime aikoina sosiaalisen median maakuvat. Hän on tehnyt tutkimusta ja opettanut useissa Euroopan maissa sekä Keski-Amerikassa, Argentiinassa ja Brasiliassa.

Tuomas Martikainen on uskontotieteen tutkija, jota kiinnostavat maahanmuutto, kotoutuminen, sukupolvet sekä uskonnolliset ja etniset ryhmät.

Keskusteluun voi valmistautua tutustumalla Tuija Pulkkisen artikkeliin ”Kielen ja mielen ykseys. 1800-luvun suomalaisen nationalismin erityispiirteistä ja perinnöstä poliittisessa ajattelussa”, joka on julkaistu kirjassa Tuomas Lehtonen (toim.) Suomi: Outo pohjoinen maa. Näkökulmia Euroopan äären historiaan ja kulttuuriin (PS-Kustannus, 1999). Jussi Pakkasvirran ja Pasi Saukkosen toimittama teos Nationalismit (Sanoma Pro Oy, 2005) on myös lukemisen arvoinen.

Vapaa pääsy, tervetuloa!

Lisätietoja: Ulla Piela, puh. 040 538 5144, ulla.piela@kalevalaseura.fi