Seurasaaren kallioilla. Vasemmalta: tulkki, dosentti Mikako Iwatake, suunnittelija Miwako Kurashima, Kalevalaseuran varapuheenjohtaja Pekka Hako, Kalevalaseuran toiminnanjohtaja Ulla Piela, kuraattori Kenji Kubota, taiteilija Toshiki Mochizuki, taiteilija Yuji Ota ja taiteilija Ayumi Tanaka. Kuva: Elina Lampela/ Kalevalaseura.

Japanilaiset taiteilijat tulkitsevat Kalevalaa uudessa hankkeessa

Kalevalaseura ja Suomen Japanin instituutti ovat aloittaneet Taiteilijoiden Kalevala Japanissa -hankkeen. Kuraattori Kenji Kubota on valinnut hankkeeseen kuusi japanilaista taiteilijaa, jotka luovat oman tulkintansa Kalevalasta. He saavat valita eepoksesta ne runot ja aiheet, joita haluavat teoksissaan tulkita. Taiteilijoiden teoksista järjestetään näyttely Japanissa vuonna 2017. Vuonna 2018 näyttelyn on tarkoitus saapua Suomeen.

Syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna kolme hankkeen taiteilijoista Toshiki Mochizuki, Yuji Ota ja Ayumi Tanaka sekä kuraattori Kenji Kubota ja suunnittelija Miwako Kurashima saapuivat Helsinkiin Kalevalaseuran vieraiksi. Intensiivisen viikonlopun aikana vieraat tutustuivat Kalevalaseuraan, Kalevalan kulttuurihistoriaan sekä Kalevala-taiteeseen. Gallen-Kallelan museossa museonjohtaja Tuija Wahlroos ja kokoelmapäällikkö Minna Turtiainen tutustuttivat vieraat Akseli Gallen-Kallelan taiteeseen sekä 1800-luvun aatteelliseen ja taiteelliseen ilmapiiriin. Seurasaaren ulkomuseossa vieraat pääsivät tutustumaan suomalaiseen talonpoikaiskulttuuriin ja karjalaiseen kulttuuriperintöön.

Kalevala ja suomalainen kulttuuri herättivät taiteilijoissa paljon kysymyksiä, ja viikonlopun aikana käytiin kiinnostavia keskusteluja muun muassa Kalevalan teemoista, paikoista, sammosta ja myyttien kansainvälisyydestä.

Taiteilijoiden Kalevala Japanissa jatkaa Kalevalaseuran vuonna 2009 käynnistämää Taiteilijoiden Kalevala -hanketta, jossa kymmenen suomalaista kuvataiteilijaa ja kymmenen säveltäjää tekivät oman tulkintansa valitsemistaan Kalevalan runoista. Tämän jälkeen Kalevalaseura on yksin tai yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa tilannut teoksia Kalevalasta beniniläisiltä, espanjalaisilta, vietnamilaisilta ja venäläisiltä kuvataiteilijoilta sekä italialaisilta säveltäjiltä.

Lisätietoja:
Tiedottaja Elina Lampela