Keskusteluja kulttuurintutkimuksesta osa IV keskiviikkona 9.11.

Kalevalaseura järjestää tänä vuonna neljän keskustelun sarjan, jossa asiantuntijat pohtivat kulttuurintutkimuksen ajankohtaisia kysymyksiä. Sarjan neljännessä tilaisuudessa dosentti Minna Ruckenstein ja professori Hannu Salmi keskustelevat aiheesta Missä on periferia? Keskustelu käydään Arkadia International Bookshopissa (Nervanderinkatu 11, Helsinki) keskiviikkona 9. marraskuuta klo 17–18.30.

Keskus ja periferia ovat käsitteitä, joilla määritellään vuorovaikutussuhteissa olevien ilmiöiden asemaa ja tehdään päätelmiä vaikuttamisen suunnasta. Tilaisuudessa tarkastellaan periferian ja keskuksen nopeasti muuttuvia suhteita kahden esimerkin, median ja kulttuurin valossa.

Minna Ruckenstein on yliopistotutkija Helsingin yliopistossa. Hänen kiinnostuksen kohteitaan ovat tieteen- ja teknologiantutkimus sekä lasten suhde rahaan ja sosiaaliseen mediaan. Ruckenstein pohtii alustuksessaan sosiaalisen median suhdetta perinteiseen mediaan ja siinä erityisesti keskustelun kulttuurista järjestymistä ja sitä kannattelevia tunneaaltoja. Hänen alustuksen otsikkona on ”Likaa ja tunneaaltoja: Suomi24 -aineisto ja analyysi”.

Hannu Salmi on kulttuurihistorian professori Turun yliopistosta. Hän on erikoistunut 1800-luvun kulttuurihistoriaan sekä audiovisuaalisen kulttuurin historiaan ja kirjoittanut laajasti mm. wagnerismin historiasta, populaarikulttuurista, suudelman kulttuurihistoriasta sekä suomalaisen mykkäelokuvan historiasta. Salmi on myös aktiivien bloggaja, ks. hannusalmi.blogspot.fi
Keskustelussa Salmen aiheena on populaari- ja korkeakulttuurin poleeminen suhde otsikolla ”Kulttuurin laidalla”.

Keskustelun puheenjohtajana on kulttuurintutkimuksen professori Helmi Järviluoma-Mäkelä Itä-Suomen yliopistosta Joensuusta. Häntä kiinnostaa äänimaisematutkimuksen lisäksi kulttuurinen ympäristötutkimus.

Aiheeseen voi valmistautua tutustumalla Seppo Knuuttilan artikkeliin Vapauden pakko ja muita elämisen ehtoja takamailla kirjassa Syrjäseudun idea. Kirjan ovat toimittaneet Seppo Knuuttila, Helmi Järviluoma ja Risto Turunen (SKS, 2012) sekä Tarja Rautiaisen väitöstutkimukseen Pop, protesti, laulu. Korkean ja matalan murroksia 1960-luvun suomalaisessa populaarimusiikissa (Tampere University press, 2001) ja siitä erityisesti lukuun ”Matalan” ja ”korkean” kulttuurin kategorioista. Julkaisun pysyvä osoite on tampub.uta.fi/handle/10024/65521

Vapaa pääsy, tervetuloa!

Lisätietoja: Elina Lampela, puh. 040 538 5216, elina.lampela@kalevalaseura.fi