60-vuotiaan naisen soolotanssi praasniekoilla. Vepsä, 1916. A. O. Väisänen. Kuva: Kalevalaseura.

Tervetuloa Kekrinpäivän seminaariin torstaina 3. marraskuuta

Torstaina 3. marraskuuta klo 12–17
Kansallismuseon auditorio, Mannerheimintie 34, Helsinki

Myytit elävät suomalaisten ja sukukansojen arjessa. Miten ne ilmenevät kielessä, runoudessa, uskomuksissa, tavoissa ja tottumuksissa? Suomalaisten ja sukukansojen mytologian tutkimuksella on pitkä ja kiinnostava oppihistoria Agricolan ajoista meidän päiviimme. Kalevalaseuran ja Kulttuurien museon järjestämässä seminaarissa tarkastellaan myyttien olomuotoja suomalais-ugrilaisten kansojen kulttuureissa sekä niiden tutkimuksen nykynäkymiä, haasteita ja tulevaisuutta folkloristiikan, uskontotieteen sekä kansatieteen, musiikintutkimuksen ja runouden näkökulmasta.

Seminaarissa julkistetaan M. A. Castrénin vuonna 1853 ilmestyneen mytologialuentojen kriittinen ja kommentoitu suomennos, Luentoja suomalaisesta mytologiasta (SKS). Castrén oli aikansa huomattavimpia kielen- ja kulttuurintutkijoita. Hän konstruoi luennoissaan sellaisen mytologian esityksen, jossa oli sekä historiallista kerrostuneisuutta että suomalais-ugrilaisten kansojen perimätietoja. Seminaarissa pohditaan, miksi monet Castrénin esittämät kysymykset ja tulkinnat myyteistä ovat edelleenkin ajankohtaisia.

Seminaarin puheenjohtajana toimii suomalais-ugrilaisen kansatieteen tutkija, Kalevalaisten Naisten Liiton puheenjohtaja, dosentti Ildikó Lehtinen. Tilaisuuden aluksi julkistetaan Kalevalaseuran Kekrinpäivän palkinnon saajat sekä Kalevalaseuran vuosikirja Äänimaisemissa. Vapaa pääsy, tervetuloa!

Huom! Seminaarivieraat voivat tilata Luentoja suomalaisesta mytologiasta sekä Äänimaisemissa-teoksen 50 prosentin alennuksella seminaarissa jaettavalla lomakkeella!

OHJELMA

Klo 12 Myytit ja me. Tervetuloa seminaariin, Kalevalaseuran puheenjohtaja, professori Pekka Hakamies

Vuoden 2016 Kekrinpäivän tunnustuspalkintojen julkistaminen.

Äänimaisemissa. Kalevalaseuran 95. vuosikirjan julkistaminen. Toimittaneet Helmi Järviluoma ja Ulla Piela (SKS).

Klo 12.45 Tauko

Klo 13 Myytin kaikkeus. M. A. Castrénin teoksen Luentoja suomalaisesta mytologiasta julkistaminen, professori emeritus Seppo Knuuttila

M. A. Castrénin teoksen kääntäjän ja tutkijan puheenvuorot:
M. A. Castrén 1800-luvun mytologiantutkimuksen aallonharjalla, FT Joonas Ahola
Mytologialuentojen kentät ja etnografian synty, FT Karina Lukin

Klo 14 M. A. Castrénin vaikutus suomalaiseen mytologian tutkimukseen, professori emeritus Veikko Anttonen

Klo 14.30 Suomalais-ugrilaisen kokoelman tulevaisuuden näkymät Suomen kansallismuseossa, FL, amanuenssi Anna-Mari Immonen

Klo 15–15.15 Tauko

Klo 15.15 Vanhaa, uutta, myyttistä – kalevalamittainen runolaulu nykykansanmusiikin kontekstissa, FM, MuM Heidi Haapoja

Klo 15.45 Modernin ja perinteisen välissä. Suomalais-ugrilaisuus nykymaailmassa, kirjailija Ville Ropponen

Klo 16.15–16.30 Loppukeskustelu