Anastasia Trizna, Pekko Käppi, Tejo Majamäki ja Anne-Mari Kivimäki palkittiin 15. marraskuuta Kotiseudun tarinoita -ohjelmakilpailussa. Kuva: Elina Lampela/ Kalevalaseura.

Teho Majamäen työryhmä ja Trizna-Kivimäki-Käppi voittoon Kotiseudun tarinoita -ohjelmakilvassa

Kalevalaseura, Konserttikeskus ja Suomen Kotiseutuliitto palkitsivat kaksi ohjelmaideaa Kotiseudun tarinoita -ohjelmakilpailussa. Kilpailun tavoitteena oli löytää Konserttikeskuksen ohjelmistoon korkeatasoisia 40 minuutin mittaisia esityksiä, joiden ensisijaisina kohderyhminä ovat ala- ja yläkoululaiset. Ohjelmakilpailuun saapui 30 ehdotusta, joista raati palkitsi kaksi: Anastasia Triznan, Anne-Mari Kivimäen ja Pekko Käpin ohjelman Muutto Oy sekä Teho Majamäen ja Travelogue Ensemblen Kotiseudun tarinoita -työpajaohjelman.

– Kävimme yhdessä monipuolisesti läpi ohjelmien sisältöä ja toteutusmahdollisuuksia. 30 ehdotuksesta keskitimme varsin nopeasti huomiomme puoleen tusinaan. Palkittavissa ohjelmissa käsikirjoitukset, toimintakuvaukset, omaperäisyys, kuva- ja ääniesimerkit sekä toteutussuunnitelmat vakuuttivat meidät, raadin puheenjohtaja Kirmo Lintinen summaa.

Anastasia Triznan, Anne-Mari Kivimäen ja Pekko Käpin ohjelma Muutto Oy palkittiin Kalevalaseuran myöntämällä 2 500 euron tunnustuspalkinnolla ja 4 000 euron tuotantotuella. Teos käsittelee jonnekin kuulumisen ja vierauden teemoja. Se kysyy, mistä koti ja paikallinen identiteetti koostuvat, voiko ne menettää vai pystyykö niitä kuljettamaan mukanaan. Esityksessä kolmen soittajan muuttofirma kuljettaa kuormaa, jonka päämäärä vaihtuu vähän väliä. Esiintyjät löytävät muuttolaatikoista muistoja vaihtuvista kotiseuduista. Yhtyeen instrumentit, haitari, jouhikot, puhaltimet ja laulu, sopivat esityksen ideaan. Musiikissa ja esiintyjissä yhdistyy länsisuomalainen, karjalainen ja venäläinen perinne. Erilaisten kotiseutujen perinteiden lisäksi esityksessä pohditaan myös sitä, mikä niissä on yhteistä. Muutto Oy löytää kotiseutukokemuksista jotakin, joka yhdistää meitä kaikkia ja auttaa ymmärtämään niitä.

Teho Majamäen ja Travelogue Ensemblen Kotiseudun tarinoita -työpajaohjelma palkittiin Kalevalaseuran myöntämällä 2 500 euron tunnustuspalkinnolla ja 6 000 euron tuotantotuella. Ohjelman ideana on, että koulun oppilaat kuvaavat ja äänittävät etukäteen materiaalia kotiseudustaan. Majamäki ja Travelogue Ensemble muokkaavat aineistosta elokuvallisen kokonaisuuden, joka esitetään kouluissa audiovisuaalisessa konsertissa. Kotiseudun tarinoita on yhteisöllinen kollaasi, jossa oppilaiden näkemys omasta elinympäristöstä liitetään arkistokuviin, kerrottuun informaatioon ja esiintyjien taiteelliseen ilmaisuun. Esitysten musiikki suunnitellaan vastaamaan oppilaiden ideoita. Raati innostui tuotannon interaktiivisuudesta, joka edellyttää koululta vastaantuloa ja tukee samalla ilmiöperustaista oppimista.

Muutto Oy -ohjelma hiotaan esityskuntoon taiteellisten tuottajien kanssa syksyyn 2017 mennessä ja se otetaan mukaan Konserttikeskuksen ohjelmistoon lukuvuodesta 2017–2018 alkaen. Myös Kotiseudun tarinoita -työpajaohjelmasta saattaa syntyä kiertuetoimintaan soveltuva konserttiohjelma. Kilpailu ja esitykset liittyvät vuonna 2017 vietettävän itsenäisen Suomen satavuotisjuhlintaan, jonka teema on ”Yhdessä”.

Ohjelmakilpailun raadin puheenjohtajana toimi säveltäjä, muusikko, kapellimestari Kirmo Lintinen ja jäseninä musiikkitoimittaja Antti Häyrynen, Konserttikeskuksen taiteellinen koordinaattori Reijo Karvonen, Kalevalaseuran toiminnanjohtaja Ulla Piela sekä Suomen Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo.

Lisätietoja:
Kari Vase, toiminnanjohtaja, Konserttikeskus, kari.vase@konserttikeskus.fi, puh. 050 463 6782

suomifinland100-tunnus_sininen_rgb