Vuosiarkisto: 2017

Valoa kohti!

Elias Lönnrotin Kalevalassa (1849) lähimmäksi joulunajan tekstejä tullaan runossa 50, joka kertoo Marjatasta, Marjatan ihmeellisestä lapsesta ja uuden aikakauden alkamisesta. Marjatta, matala neiti, ei saa osakseen ihmisten hyvää tahtoa, ja niinpä hän menee metsään synnyttämään. Hevosen henkäys korvaa saunan lämmön ja Luojan apu lapsenpäästäjän. Näiden säkeiden myötä Kalevalaseura toivottaa välittämisen täyteistä joulunaikaa kaikille, huolenpidon henkeä ja… Lue Valoa kohti! »

Kalevalaseuran uutiskirje 5|2017

Sisältö: Kalevalaseura palkitsi kymmenen suomalaisen kulttuuriperinnön tutkijaa, taiteilijaa ja perinteen tallentajaa Väärinkäsityksiä Kalevalasta 18.1.2018 Näyttely Ajan kaikuja I Tokio I Berliini I Kerava 27.1.–15.4.2018 Kalevalan päivän tapahtumat 28.2.2018 Seppeleenlasku Lönnrotin patsaalla Tulkintoja arkaaisesta mielenmaisemasta, muistamisesta ja unohtamisesta Fire in the North Sky: Epic Tales from Finland (Saatuja Sanoja) Paulaharju Ruijan rannoilla 14.4.2018 Uusin Kalevalaseuran vuosikirja… Lue Kalevalaseuran uutiskirje 5|2017 »

Väärinkäsityksiä Kalevalasta Tieteiden yössä 18.1.2018

Aika: 18.1.2018 klo 18:00–19:00 Paikka: SKS:n juhlasali, Hallituskatu 1, Helsinki Lisätietoa: tiedotus@finlit.fi, 0201 131 231 / viestintä Suomalaisilla on Kalevalasta useita vääriä käsityksiä. Vaikka tiedämme, että Kalevalassa on yhtä ja toista Lönnrotin omaa, uskomme silti, että se kertoo tosiasioista, todella eläneistä ihmisistä ja sattuneista tapauksista. Kalevalaan ja kansanrunoihin liittyvästä pitkästä tutkimuksesta huolimatta suomalaisten usko muinaiseen historialliseen… Lue Väärinkäsityksiä Kalevalasta Tieteiden yössä 18.1.2018 »

Keskusteluja kulttuurintutkimuksesta 3: Muuttuva kertomus omasta elämästä

Aika: 22.11.2017 klo 17–18.30 Paikka: Kalevalaseura, Mariankatu 7 C, 4. krs (ei hissiä), Helsinki Lisätietoja: Ulla Piela, puh. 040 538 5144.   FT, folkloristi Anna Hynninen sekä kertoja, keruuvastaaja Anneli Mäkelä-Alitalo pohtivat, miten oman elämän avainkertomukset saattavat muuntua tilanteittain, ja mitä perinteenkeruihin suuntautuva muistelukirjoittaminen merkitsee tekijöilleen. Anneli Mäkelä-Alitalo on osallistunut aktiivisesti useisiin SKS:n perinnekeruihin. Anna… Lue Keskusteluja kulttuurintutkimuksesta 3: Muuttuva kertomus omasta elämästä »

Kalevalaseuran hallitus on myöntänyt Kekrinpäivän tunnustuspalkinnot kymmenelle suomalaisen kulttuurin ja kulttuuriperinnön parissa ansioituneelle tutkijalle, taiteilijalle asiantuntijalle ja perinteen tallentajalle. Palkinnot, yhteensä 12 000 euroa, jaettiin 27. lokakuuta Rovaniemellä Suomi 100 vuotta -tapahtumassa Näkökulmia visuaaliseen Suomeen.