Kuva: Helsingin kaupunki, Lauri Rotko.

Tervetuloa Kalevalan päivän tapahtumiin 28. helmikuuta

Kalevalan päivänä tiistaina 28. helmikuuta Kalevalaseura laskee seppeleen Lönnrotin patsaalle klo 12. Juhlapuheen pitää Suomi 100 -suurlähettiläs Pekka Huhtaniemi, minkä jälkeen esiintyy Philomela-kuoro.

Seppeleenlaskun jälkeen alkaa Kalevalaseuran ja Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan järjestämä seminaari Satunnaisesti Suomessa. Seminaari järjestetään Helsingin yliopiston Pienessä juhlasalissa (Fabianinkatu 33, 4. krs) klo 13–17.

suomifinland100-tunnus_sininen_rgbSeminaarissa tarkastellaan kotimaahamme sattumalta tulleita, täällä tilapäisesti eläneitä ja tänne pysyvästi jääneitä ihmisiä sekä maahamme rantautuneita ilmiöitä. Miten tulijat ja ilmiöt on otettu vastaan? Kuinka muualta tulleet ihmiset ja ilmiöt ovat vaikuttaneet Suomessa? Miten tulijat ovat kokeneet Suomen? Luennoitsijat ovat suomalaisen kulttuurin ja historian tutkijoita, joita kulttuurinen kohtaaminen sekä siihen liittyvät satunnaisuuden, tilapäisyyden, jatkuvuuden ja pysyvyyden merkitykset kiinnostavat.

Seminaarissa julkistetaan Kalevalaseuran palkinnon saaja. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa! Tapahtuma löytyy myös Facebookista >

Ohjelma
Klo 13 Kalevalaseuran puheenjohtaja, professori Pekka Hakamies: Seminaarin avaus
Klo 13.15 Kalevalaseuran palkinnon julkistamien
Palkinto myönnetään joka kolmas vuosi henkilölle, joka tieteellisellä tai taiteellisella toiminnallaan on tehnyt merkittävällä tavalla tunnetuksi kansanrunoutta, Kalevalaa tai kansallista kulttuuriamme.

Vieraana meidän mailla
Puheenjohtajana professori Hanna Snellman, Helsingin yliopisto

Klo 13.30 Professori Laura Kolbe, Helsingin yliopisto: Engelin kaupunki ja Helsingin henki
Klo 13.50 Tutkija Tapio Salminen, Tampereen yliopisto: Suomalaisuus ja muukalaisuus kokemuksena keskiajalla
Klo 14.10 Johtaja, FT Laura Hirvi, Suomen Saksan instituutti: Sikhit – kotona Suomessa
Klo 14.30 Johtaja, dos. Tuomas Martikainen, Siirtolaisuusinstituutti: Sattumalta Suomeen 1990-luvun taitteessa

Klo 14.50–15.15 Tauko

Kohtaaminen, kokemus ja kerronta
Puheenjohtajana dos. Marko Lamberg

Klo 15.15 FT Veli Pekka Toropainen, Turun yliopisto: Satunnaisesta pysyvään 1600-luvun Turussa
Klo 15.30 Professori Anu Lahtinen, Helsingin yliopisto: Mitä aatelinen seikkailija Hieronymus von Birckholtz teki Suomessa 1590-luvulla?
Klo 15.45 Tutkija, FT Tiina Miettinen, Tampereen yliopisto: Saksalainen, ranskalainen ja skotti suurvaltakauden hämäläiskylässä
Klo 16 FM Nuppu Koivisto, Helsingin yliopisto: Tukholmasta Pietariin, Lyypekistä Helsinkiin: eurooppalaiset naisorkesterit Suomessa 1890-luvulla
Klo 16.15 Dos. Osmo Pekonen: Suomeen suostuneita: kohtaamisia kolmen kääntäjän kanssa

Klo 16.30 Loppukeskustelu