Kalevalaseuran kunniajäsen, säveltäjä Veljo Tormis on poissa

Veljo Tormis valittiin Kalevalaseuran kunniajäseneksi vuonna 1991. Kuva: Kalevalaseuran arkisto.

Kalevalaseuran kunniajäsen, säveltäjä Veljo Tormis on kuollut Tallinnassa Virossa 21. tammikuuta 86-vuotiaana. Hän oli syntynyt Viron Kuusalussa 7. elokuuta.

Tormis oli 1900-luvun merkittävimpiä virolaisia säveltäjiä. Häntä pidettiin yhtenä aikansa suurimpana kuorosäveltäjänä. Tormis sävelsi noin 500 kuorolaulua. Suomessa hän tuli tunnetuksi 1970- ja 1980-luvulla vanhoihin virolaisiin kansansävelmiin pohjautuvilla laulusarjoillaan. Kansainväliseen maineeseen Tormisin musiikin nosti Eestin filharmoninen kamarikuoro. Tormis sai tilauksia myös ulkomailta.

Virolaisen kansanmusiikin lisäksi Tormis käytti useiden kuoroteostensa inspiroivana pohjana myös muiden suomalais-ugrilaisten kansojen musiikkia. Kuorosarjateos Unustatud rahvad (Unohdetut kansat, 1970–1989) perustuu liiviläisiin, vatjalaisiin, inkeroisenkielisiin, inkerinmaalaisiin, vepsäläisiin ja karjalaisiin motiiveihin.

Veljo Tormis valittiin Kalevalaseuran jäseneksi vuonna 1976 ja kunniajäseneksi vuonna 1991.

Muistokirjoituksen pohjana on Hannu-Ilari Lampilan muistokirjoitus Helsingin Sanomissa 24.1.2017