Kalevalan päivän ohjelma 28.2.2017

Seppeleenlasku Lönnrotin patsaalle

Kalevalan päivän juhlintaan Helsingissä on jo vuodesta 1920 kuulunut seppeleenlasku Lönnrotin patsaalle. Tervetuloa mukaan tänäkin vuonna!

Kalevalaseura laskee seppeleen, minkä jälkeen Suomi 100 -suurlähettiläs Pekka Huhtaniemi pitää puheen. Patsaalla esiintyy myös Philomela-kuorolaisia Marjukka Riihimäen johdolla.

Paikka: Lönnrotin puistikko, Lönnrotinkatu 5–7
Aika: 28.2.2017 klo 12.00

Kalevalanpäivän seminaari Satunnaisesti Suomessa

Järjestäjät: Kalevalaseura ja Helsingin yliopiston humanistinen tiedekunta
Paikka: Helsingin yliopiston Pieni juhlasali (Fabianinkatu 33, 4. krs)
Aika: tiistaina 28. helmikuuta klo 13–17

suomifinland100-tunnus_sininen_rgbMitä aatelinen seikkailija sai aikaan Suomessa 1590-luvulla?
Turun kaduilla kuuli jo 1500- ja 1600-luvuilla ruotsia, saksaa, hollantia, skottia, ranskaa, espanjaa ja venäjää. Keitä nämä eri kieliä puhuvat ihmiset olivat?
Miksi juuri saksalainen J. C. W. Engel suunnitteli Helsingin empirekeskustan?
Kuinka eurooppalaiset naisorkesterit ovat vaikuttaneet Suomen populaarimusiikin historiaan?

Satunnaisesti Suomeen tulleet ihmiset ja ilmiöt ovat vaikuttaneet syvästi suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin. Kansainväliset ideat, aatteet, tuulahdukset, suhteet ja kumppanuudet ovat jättäneet pysyviä jälkiä suomalaisuuteen jo ennen maamme itsenäistymistä.

Seminaarissa tarkastellaan kotimaahamme sattumalta tulleita, täällä tilapäisesti eläneitä ja tänne pysyvästi jääneitä ihmisiä sekä maahamme rantautuneita ilmiöitä. Miten tulijat ja ilmiöt on otettu vastaan? Kuinka muualta tulleet ihmiset ja ilmiöt ovat vaikuttaneet Suomessa? Miten tulijat ovat kokeneet Suomen?

Luennoitsijat ovat suomalaisen kulttuurin ja historian tutkijoita, joita kulttuurinen kohtaaminen sekä siihen liittyvät satunnaisuuden, tilapäisyyden, jatkuvuuden ja pysyvyyden merkitykset kiinnostavat.

Seminaarissa julkistetaan Kalevalaseuran palkinnon saaja. Vapaa pääsy. Tervetuloa!

Ohjelma

Klo 13 Kalevalaseuran puheenjohtaja, professori Pekka Hakamies: Seminaarin avaus
Klo 13.15 Kalevalaseuran palkinnon julkistamien
Palkinto myönnetään joka kolmas vuosi henkilölle, joka tieteellisellä tai taiteellisella toiminnallaan on tehnyt merkittävällä tavalla tunnetuksi kansanrunoutta, Kalevalaa tai kansallista kulttuuriamme.

Vieraana meidän mailla
Puheenjohtajana professori Hanna Snellman, Helsingin yliopisto

Klo 13.30 Professori Laura Kolbe, Helsingin yliopisto: Engelin kaupunki ja Helsingin henki
Klo 13.50 Tutkija Tapio Salminen, Tampereen yliopisto: Suomalaisuus ja muukalaisuus kokemuksena keskiajalla
Klo 14.10 Johtaja, FT Laura Hirvi, Suomen Saksan instituutti: Sikhit – kotona Suomessa
Klo 14.30 Johtaja, dos. Tuomas Martikainen, Siirtolaisuusinstituutti: Sattumalta Suomeen 1990-luvun taitteessa

Klo 14.50–15.15 Tauko

Kohtaaminen, kokemus ja kerronta
Puheenjohtajana dos. Marko Lamberg

Klo 15.15 FT Veli Pekka Toropainen, Turun yliopisto: Satunnaisesta pysyvään 1600-luvun Turussa
Klo 15.30 Professori Anu Lahtinen, Helsingin yliopisto: Mitä aatelinen seikkailija Hieronymus von Birckholtz teki Suomessa 1590-luvulla?
Klo 15.45 Tutkija, FT Tiina Miettinen, Tampereen yliopisto: Saksalainen, ranskalainen ja skotti suurvaltakauden hämäläiskylässä
Klo 16 FM Nuppu Koivisto, Helsingin yliopisto: Tukholmasta Pietariin, Lyypekistä Helsinkiin: eurooppalaiset naisorkesterit Suomessa 1890-luvulla
Klo 16.15 Dos. Osmo Pekonen: Suomeen suostuneita: kohtaamisia kolmen kääntäjän kanssa

Klo 16.30 Loppukeskustelu