Keskusteluja kulttuurintutkimuksesta 2/2017, Kalevalaseura (Mariankatu 7, Helsinki) – Karina Lukin ja Taarna Valtonen: "Onko vähemmistön kirjallisuus kirjallisuutta?"

Keskusteluja kulttuurintutkimuksesta: onko vähemmistön kirjallisuus kirjallisuutta?

Kalevalaseura järjestää syksyllä kaksi keskustelutilaisuutta, joissa asiantuntijat pohtivat kulttuurintutkimuksen ajankohtaisia kysymyksiä. Ensimmäisessä tilaisuudessa pohditaan, onko vähemmistön kirjallisuus kirjallisuutta.

Otsikko: Onko vähemmistön kirjallisuus kirjallisuutta?
Keskustelijat: Nenetsien suullista perinnettä tutkiva folkloristi, FT Karina Lukin ja saamen kieliin ja saamelaisiin kulttuureihin erikoistunut tutkijatohtori Taarna Valtonen
Aika: keskiviikkona 27.9.2017
Paikka: Kalevalaseura, Mariankatu 7 C, 4. krs (ei hissiä), Helsinki

Kirjallisuusinstituutiot, kustantajat, kirjakaupat ja kirjastot, mutta myös kirjailijat ja kirjailijuus sekä lukijakunta määrittyvät usein vallan keskittymistä käsin. Tämän takia vähemmistökirjailijoiden toimintakenttä on ollut perinteisesti kapea.

Millainen tämä kenttä on ollut yhtäältä saamelaisten, toisaalta nenetsien parissa? Minkälaisia merkityksiä kirjallisuus on saanut eri aikoina? Miten paikalliset, kansojen ja valtioiden ideologiat näkyvät kirjallisuuden synnyssä ja itse kirjallisuudessa?

Nenetsien suullista perinnettä tutkiva folkloristi, FT Karina Lukin sekä saamen kieliin ja saamelaisiin kulttuureihin erikoistunut tutkijatohtori Taarna Valtonen pohtivat ja keskustelevat siitä, miten vähemmistökirjallisuus eroaa valtakulttuurien kirjallisuudesta ja voiko sitä määritellä yksinomaan kirjallisuudeksi.

Vapaa pääsy!

Tervetuloa!

Lisätietoja: Ulla Piela, ulla.piela@kalevalaseura, puh. 040 538 5144.