Vuosiarkisto: 2018

Ylioppilas Hahnssonin haltioituminen

Ulla Piela 19-vuotias Juhan Hahnsson oli yksi niistä sadoista ylioppilaista, jotka innostuivat 1800-luvulla Suomen tulevaisuudesta, kansallisesta identiteetistä, suomen kielestä ja runonkeruusta. Runonkeruu tarkoitti etupäässä kalevalamittaisten runojen pelastamista jälkipolville, ja se nähtiin isämaallisena tekona. Se edellytti ylioppilailta usein matkaa tuntemattomille seuduille ja tiettömille taipaleille maaseudulla elävän rahvaan pariin. Moni ylioppilas olikin runonkeruumatkallaan ensimmäistä kertaa useamman viikon… Lue Ylioppilas Hahnssonin haltioituminen »

Myyttien taju

Seppo Knuuttila   Vertailevan tulkinnan mukaan myytti on kuin rikkaruoho, joka rönsyilee ja leviää yhä uusiin yhteyksiin, kun sitä yritetään kitkeä ja murskata. Sen juuret ovat ihmiskunnan mittaiset ja sen sitkeys perustuu pohdintaan, miten elettyihin oloihin on päädytty ja mitä niistä nyt pitäisi ajatella. Myyttiset aiheet ja esitykset askarruttavat ihmisiä riippumatta siitä, uskotaanko niihin vai… Lue Myyttien taju »

”Päivän lensi pääskylintu härän sarvien välillä”

Ison härän sorkanjälkiä kulttuurissamme Ulla Piela   Elias Lönnrot tapasi Latvajärven laulajan Arhippa Perttusen (1769–1841) runonkeruumatkallaan Vienan Karjalassa huhtikuussa 1834. Perttusen runoja tallensivat myös J. F. Cajan 1836 ja M. A. Castrén 1839. Kaikkiaan Perttunen esitti kerääjille 81 runoa ja muutamia suorasanaisia kertomuksia. (Saarinen 2018.)[1] Yhdessä Lönnrotin muistiin kirjaamassa runossa kerrotaan isosta härästä, joka oli… Lue ”Päivän lensi pääskylintu härän sarvien välillä” »

Kaikki on nyt höpsäkki höngällään kansalaistieteeseen

Helmi Järviluoma   Tavallisten kansalaisten armeija vieraili ympäri Britanniaa konserteissa pubitapahtumista kuoro- ja areenakonsertteihin yhden maaliskuisen vuorokauden ajan vuonna 2017. He tekivät kyselyjä yleisön parissa ja jatkoivat valitsemiensa konserttien parissa vielä kolmen kuukauden ajan – muusikoita, konserttien järjestäjien, promoottoreita ja yleisöä tutkittiin verkkokyselyin. The UK Live Music Census käsitti kaikki musiikinlajit, ja perimmäisenä tarkoituksena oli… Lue Kaikki on nyt höpsäkki höngällään kansalaistieteeseen »

Kalevalaseuran hallitus kutsuu joka vuosi kulttuurin saralla ansioituneita henkilöitä seuran jäseniksi. Jäseneksi kutsuttavan tulee olla ansioitunut säätiön toimialoilla eli Kalevalaan tai suomalaiseen kulttuuriperintöön liittyvässä tutkimuksessa tai taiteessa tai niitä yhdistävillä aloilla. Uusia jäseniä voidaan kutsua 5–15. Kunniajäseneksi kutsuttavan tulee olla säätiön toimialoilla erityisen ansioitunut henkilö. Seuralla on kerrallaan yhdestä viiteen kunniajäsentä. Uudet kunniajäsenet ja jäsenet… Lue Kalevalaseuran uudet kunniajäsenet: Kalevi Aho, Heikki Laitinen ja Senni Timonen »