Fire in the North Sky: Ennen saatuja sanoja. Kuva: Musiikkitalo.fi

Kalevalan päivä 28.2.2018: Suden aika, arkaainen mielenmaisema ja Fire in the North Sky

Kalevalaseuralla on kolme menovinkkiä Kalevalan päiväksi. Lauluyhtye Suden aika esiintyy Lönnrotin patsaalla klo 12, Keravalla taidemuseo Sinkassa tarkastellaan klo 14 alkavassa seminaarissa Tulkintoja arkaaisesta mielenmaisemasta, muistamisesta ja unohtamisesta uutta kotimaista ja kansainvälistä Kalevala-taidetta ja Musiikkitalossa kuullaan klo 14 ja klo 17 upea Fire in the North Sky -esitys.

Seppeleenlasku Lönnrotin patsaalla

Aika: klo 12
Paikka: Lönnrotin puistikko, Lönnrotinkatu 5–7, Helsinki

Kalevalaseuran hallitus laskee perinteiseen tapaan seppeleen Lönnrotin patsaalle klo 12. Puheen pitää Pirjo Hiidenmaa, tietokirjallisuuden ja -kirjoittamisen tutkimuksen professori Helsingin yliopistosta aiheesta ”Tiedettä suomeksi – kyllä, kiitos!”

Patsaalla esiintyy myös lauluyhtye Suden aika (Katariina Airas, Karoliina Kantelinen, Liisa Matveinen ja Veera Voima). Suden aika on lauluyhtye, jonka ainutlaatuinen sointi syntyy neljän vahvan ja erilaisen naisäänen yhdistelmästä. Musiikissa yhdistyvät perinteiset runolaulutekstit ja uusi musiikki. Sävellykset ja sovitukset pohjautuvat pohjoismaiseen ja suomensukuiseen perinteeseen, ja teksteinä yhtye käyttää kalevalamittaisia kansanrunoja.

Vapaa pääsy. Tervetuloa!

Tulkintoja arkaaisesta mielenmaisemasta, muistamisesta ja unohtamisesta

Aika: klo 14–18
Paikka: Taidemuseo Sinkka, Kultasepänkatu 2, Kerava

Taidemuseo Sinkassa on 27.1–15.4.2018 näyttely Ajan kaikuja. Tokio, Berliini, Kerava, joka päättää Kalevalaseuran vuonna 2008 aloitetun Taiteilijoiden Kalevala -näyttelysarjan.

Museossa järjestettävässä seminaarissa katsotaan, mihin Kalevalan aiheisiin suomalaiset taiteilijat ovat aikojen saatossa erityisesti tarttuneet. Mitkä Kalevalan henkilöhahmoista ja miksi juuri he ovat olleet suomalaistaiteilijoiden suosikkeja kautta aikain? Mitä taiteilijoiden valinnat ja tulkinnat kertovat kulttuuristamme? Entä mitä muiden kulttuurien edustajat Kalevalassa näkevät? Lopuksi Juha Hurme pohtii, kuka olikaan Lemminkäinen.

Seminaarin järjestävät Kalevalaseura ja Keravan taidemuseo.

Paikallisjunia Keravalle lähtee Helsingin päärautatieasemalta klo 13 jälkeen n. kymmenen minuutin välein. Matka kestää n. 30 min. Ks. VR:n lähiliikenteen aikataulut

Ohjelma

14.00 Professori, Kalevalaseuran puheenjohtaja Pekka Hakamies: Kalevala ja mielikuvat

14.15 Akseli Gallen-Kallelan tunnustuspalkinnon ja Eepospalkintojen julkistaminen

14.30 Toiminnanjohtaja Ulla Piela, Kalevalaseura: Taiteilijoiden Kalevala 2008–2018: Uusia tulkintoja ajattomista aineksista

15.00 Kokoelmahallintajohtaja Riitta Ojanperä, Kansallisgalleria: Kalevala-aiheisen taiteen teemoja aikojen muutoksissa

15.30 Kahvi

15.45 Kirjailja, FT Tiina Piilola, Jyväskylän yliopisto: Kalevalan naiset ja tiedon yöpuoli.

16.15 Kirjailija, ohaaja Juha Hurme: Kuka oli Lemminkäinen?

16.45 Keskustelu

17.00 Tutustuminen näyttelyyn Taiteilijoiden Kalevala: Ajan kaikuja I Tokio I Berliini I Kerava.

18.00 Seminaarin päätös

Vapaa pääsy. Tervetuloa!

Fire in the North Sky

Paikka: Musiikkitalo, Mannerheimintie 13 A, Black Box -sali

Ajat:
Klo 14 koululaisesitys
Klo 19 iltaesitys

Lippujen hinnat:

Normaalilippu 17,50
Eläkeläiset 11,00
Opiskelijat/lapset 6, 00

Lisätietoja ja liput: Musiikkitalo

Kalevalaseuran ja Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmän järjestämä Fire in the North Sky-esitys pohjaa Kalevalan tarinoihin, jotka tuodaan näyttämölle neljän kansanmusiikin traditioihin ja improvisaatioon perehtyneiden ammattilaisen voimin. Brittiläinen tarinankertoja-laulaja-muusikko Nick Hennessey ja Suunta-yhtye luovat tarinankerronnallaan ja värikkäällä musiikkimaailmallaan vanhoihin kertomuksiin uutta ulottuvuutta. Suomenkielellä lauletut runot, englanniksi kerrotut tarinat sekä jatkuvasti elävä musiikki nivoutuvat yhteen muodostaen maagisen maailman.

Esitys on kiertänyt jo vuodesta 2014 asti loppuunmyydyille katsomoille Englannissa ja Walesissa, ja se on saanut innostunutta palautetta. Suomessa esitystä ei tässä muodossa ole vielä nähty. Esitys julkaistiin saman nimisenä CD:nä syksyllä 2016.

Mukana ovat:

Nick Hennessey: tarinankerronta, laulua