Humanistit digiajassa

Kekrinpäivän seminaari

Aika: 26.10.2018 klo 12–16.00
Paikka: Helsingin yliopisto, Tiedekulma (Yliopistonkatu 4)

Suomalaisia on herätelty digiaikaan jo parinkymmenen vuoden ajan. Sopeutuminen kulttuurin digitaalistumiseen on ollut välttämätöntä: toisille se on ollut helppoa, toisille tahmeaa.

Mitä digitaalinen kulttuuri on? Miten olemme siinä mukana, miten se vaikuttaa meihin ja me siihen? Kuinka se muokkaa arkeamme? Miten humanistit tutkivat sitä?

Seminaarin avauksessa julkistetaan Kalevalaseuran vuoden 2018 Kekrinpäivän tunnustuspalkintojen saajat sekä Kalevalaseuran vuosikirja Satunnaisesti Suomessa.

Tervetuloa seminaariin

12.00 Pekka Hakamies, professori emeritus, Turun yliopisto, Kalevalaseuran puheenjohtaja: Tervetuloa kekrinpäivän seminaariin.

12.10 Vuoden 2018 Kekrinpäivän tunnustuspalkintojen julkistaminen

12.40 Ulla Piela, FT, toiminnanjohtaja, Kalevalaseura: Teoksen Satunnaisesti Suomessa julkistaminen. Kalevalaseuran vuosikirja 97. Toimittaneet Marko Lamberg, Ulla Piela ja Hanna Snellman.

12.45 Kahvitauko

Humanistit digiajassa

13.00 Jaakko Suominen, professori, Digitaalinen kulttuuri, Turun yliopisto: Mitä on digitaalinen kulttuuri?

13.30 Kaarina Koski, dosentti, Folkloristiikka, Helsingin yliopisto: Folklorea digitaalisessa arkiviestinnässä

14.00 Jukka Vahlo, tutkijatohtori, Tampereen yliopisto, Pelikulttuurien tutkimuksen huippututkimusyksikkö: Videopelit ja pelien pelaaminen folkloristiikan tutkimuskohteena

14.30 Minna Ruckenstein, apulaisprofessori, Kuluttajatutkimuskeskus, Helsingin yliopisto: Digitaaliset menetelmät ja aineistotyön yllättävät käänteet

15.00 Eero Hyvönen, johtaja, Helsinki Centre for Digital Humanities (HELDIG), Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto: Kulttuurisampo, Kirjasampo, Sotasampo, Biografiasampo: suomalaiset elämäkerrat semanttisessa webissä

15.30 Paneelikeskustelu

16.00 Seminaarin päätös

Vapaa pääsy. Tervetuloa!

Järjestäjät: Kalevalaseura ja Helsingin yliopiston humanistinen tiedekunta.

Lisätietoja: Kalevalaseura, puh. 040 538 5216 ja kalevalaseura@kalevalaseura.fi

Tunnuskuvan pohjana yksityiskohta Joseph Alasen (1885–1920) vinjetistä runoon 6. Kuvanmuokkaus Kalevalaseura / Petja Kauppi 2018.