Keskusteluja kulttuurintutkimuksesta 3: Muuttuva kertomus omasta elämästä

Aika: 22.11.2017 klo 17–18.30 Paikka: Kalevalaseura, Mariankatu 7 C, 4. krs (ei hissiä), Helsinki Lisätietoja: Ulla Piela, puh. 040 538 5144.   FT, folkloristi Anna Hynninen sekä kertoja, keruuvastaaja Anneli Mäkelä-Alitalo pohtivat, miten oman elämän avainkertomukset saattavat muuntua tilanteittain, ja mitä perinteenkeruihin suuntautuva muistelukirjoittaminen merkitsee tekijöilleen. Anneli Mäkelä-Alitalo on osallistunut aktiivisesti useisiin SKS:n perinnekeruihin. Anna… Lue Keskusteluja kulttuurintutkimuksesta 3: Muuttuva kertomus omasta elämästä »

Kalevalaseura palkitsi kymmenen suomalaisen kulttuuriperinnön tutkijaa, taiteilijaa ja perinteen tallentajaa

Kalevalaseuran hallitus on myöntänyt Kekrinpäivän tunnustuspalkinnot kymmenelle suomalaisen kulttuurin ja kulttuuriperinnön parissa ansioituneelle tutkijalle, taiteilijalle asiantuntijalle ja perinteen tallentajalle. Palkinnot, yhteensä 12 000 euroa, jaettiin 27. lokakuuta Rovaniemellä Suomi 100 vuotta -tapahtumassa Näkökulmia visuaaliseen Suomeen.

Kekrinpäivän palkintoteos, Leena Lehto: ”Tulesta tulleet”

Kalevalaseura myöntää vuosittain useita Kekrinpäivän tunnustuspalkintoja kulttuuriperinnön parissa ansioituneille henkilöille. Uudet palkinnot seuraavaksi viideksi vuodeksi on tilattu taiteilija Leena Lehdolta. Leena Lehto työskentelee posliinin ja keramiikan parissa. Helsingin työhuoneensa lisäksi hän on työskennellyt Espanjassa ja Japanissa ja viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana paljon Etelä-Italiassa, Vietri sul Maren keramiikkakaupungissa. Luonteenomaista hänen töilleen ovat mielikuvitus ja voimakkaat värit.… Lue Kekrinpäivän palkintoteos, Leena Lehto: ”Tulesta tulleet” »

Kalevala on käännetty norjan bokmålille

Turkulaissyntyinen Mikael Holmberg on kääntänyt Kalevalan norjan bokmålille, jota suurin osa norjalaisista ymmärtää paremmin kuin nynorskia, jolla Kalevalan aiempi käännös on kirjoitettu. Vastailmestynyt käännös on runomuotoinen ja noudattaa kustantajan mukaan uskollisesti alkutekstiä. Kuvittaja ja kirjailija Mikael Holmberg on aiemmin kirjoittanut ja kuvittanut lapsille tarkoitetun kirjan Kampen om Sampo (2007). Nyt sammon ryöstöä seuraa koko Kalevala.

Näkökulmia visuaaliseen Suomeen

Kekrinpäivä Rovaniemellä – Suomi 100 vuotta 27.10.2017   Kotimaamme katsomisen tavat sekä ympäristön visualisointi taiteessa ovat saaneet alkunsa autonomisessa Suomessa ja kehittyneet omanlaisikseen itsenäisessä Suomessa. Suomi 100 -juhlavuonna sopii pohtia, miltä suomalaisuus näyttää ja mitkä ovat sen visuaaliset ominaisuudet. Kalevalaseura ja Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunta järjestävät Suomi 100 vuotta -tapahtumana seminaarin ja näyttelyn, joissa tutkijat… Lue Näkökulmia visuaaliseen Suomeen »