Tietoa jäsenille

Kalevalaseura-säätiön jäsenistöön kuuluvat kaikki jo ennen vuonna 2003 hyväksyttyä sääntöuudistusta kutsutut henkilöt sekä sääntöuudistuksen jälkeen hallituksen vuosikokouksissaan kutsumat henkilöt. Jäsenistön muodostavat kotimaiset ja ulkomaiset jäsenet sekä kunniajäsenet. Vuoden 2016 päättyessä Kalevalaseura-säätiön jäsenistöön kuului yhteensä 473 henkilöä. Kotimaisia jäseniä oli 350 ja ulkomaisia 123. Kunniajäseniä Kalevalaseuralla on kolme. He ovat professori emeritus Heikki Kirkinen, professori emeritus Seppo Knuuttila sekä professori Pekka Laaksonen.

Hallitus kutsuu joka vuosi kulttuurin saralla ansioituneita henkilöitä seuran jäseniksi. Jäseneksi kutsuttavan tulee olla ansioitunut säätiön toimialoilla eli Kalevalaan tai suomalaiseen kulttuuriperintöön liittyvässä tutkimuksessa tai taiteessa tai niitä yhdistävillä aloilla. Uusia jäseniä voidaan kutsua 5–15. Kunniajäseneksi kutsuttavan tulee olla säätiön toimialoilla erityisen ansioitunut henkilö. Seuralla on kerrallaan yhdestä viiteen kunniajäsentä.

Seuran jäsenet voivat esittää hallitukselle suosituksia uusiksi jäseniksi ja kunniajäseniksi sekä aloitteita ja ehdotuksia seuran toimintaan liittyen. Hallitukselle osoitettu, seuran kahden jäsenen allekirjoittama suositus toimitetaan seuran toimistoon ennen vuosikokousta, viimeistään 28. helmikuuta. Vuosikokous pidetään kunkin vuoden toukokuun loppuun mennessä.

Jäsenkirja ja -merkki

Seuran jäsen saa jäsenkirjan vuosikokouksen jälkeen. Lisäksi hän voi lunastaa Akseli Gallen-Kallelan suunnitteleman seuran tunnuksen pohjalta teetetyn hopeisen jäsenmerkin. Merkkiä suositellaan pidettäväksi kansallisissa juhlissa, erityisesti Kalevalaan liittyvissä tilaisuuksissa. Kunniajäsenelle annetaan Gallen-Kallelan suunnittelema, simpukkahelmin koristeltu merkki. Merkki palautetaan kantajansa kuoleman jälkeen seuraan.

Jäsenten kokoukset, muut tapahtumat ja julkaisut

Kalevalaseuran jäsenenä saat kutsun kaikkiin Kalevalaseuran järjestämiin tapahtumiin ja jäsenten kokouksiin kahdesta kolmeen kertaan vuodessa. Lisäksi voit ostaa Kalevalaseuran julkaisuja Tiedekirjan myymälästä (Snellmaninkatu 13, Helsinki) 50 prosentin alennuksella. Voit myös tilata julkaisujamme alennushintaan Tiedekirjasta sähköpostitse (tiedekirja@tsv.fi).

Lomalle Nehvoon

Nehvo syysaamuna. Kuva: Elina Lampela.

Kalevalaseura omistaa Ilomantsin upeissa maisemissa Nehvonniemen kylässä rajan läheisyydessä täysin kunnostetun entisen rajavartioston Nehvon vartion, jota Kalevalaseuran jäsenet voivat vuokrata. Paikka sopii rauhallisen sijaintinsa vuoksi erinomaisesti kirjoittamiseen ja lomailuun. Nehvonnimenen kylä on Ilomantsin keskustasta 26 km kaakkoon eli Värtsilän suuntaan.

Nehvon vartio sijaitsee erämaisen Niemenjoen rannalla, vanhoja korkeita mäntyjä kasvavalla tontilla. Pitkän tontin toisella reunalla on päärakennus, keskellä hirsisauna takkahuoneineen ja varastorakennus sekä toisella reunalla ns. sivurakennus, jossa on kaksi erillistä kaksiota, Seppola ja Pekkala. Rakennukset ovat valmistuneet vuonna 1950. Ne on kunnostettu muutama vuosi sitten ja asunnoissa on kaikki mukavuudet.

Ulkoilumahdollisuudet ovat erinomaiset kaikkina vuodenaikoina. Lähimetsät ja suot ovat marjastuksesta ja sienestyksestä innostuneille loistavat. Talossa on vene, joten kalaankin pääsee. Vesistöreitit ulottuvat muun muassa Nuorajärvelle ja Koitajokea pitkin Koitereelle.

Päärakennus

Nehvon päärakennus.

Kaksikerroksisessa päärakennuksessa mahtuu yöpymään seitsemän henkilöä. Avarassa alakerrassa on suuri avokeittiö ruokailutiloineen, olohuone takkoineen, makuuhuone, työhuone sekä kaksi wc:tä, sähkösauna ja pesuhuone. Yläkerrassa on kaksi makuuhuonetta ja wc. Asunto on täysin kalustettu ja hyvin varustettu: sieltä löytyy niin tv, radio, astianpesukone kuin mikrouunikin.

Sivurakennus

Sivurakennuksessa on kaksi samanlaista 52 m2:n kaksiota. Kummassakin huoneistossa on olohuone takkoineen, makuuhuone, iso keittiö sekä lattialämmitteinen wc ja suihkutila. Kaksioissa mahtuu yöpymään 2–4 henkilöä. Myös kaksiot ovat hyvin varustettuja.

Pihasauna, taustalla rakennus, jossa on kaksi kaksiota.

Hinnat Kalevalaseuran jäsenille

Päärakennuksen viikkovuokra (7 vrk, ma–su) on 300 euroa, viikonloppuvuokra (3 vrk, pe–su) 150 euroa ja arkipäivävuokra (4 vrk, ma–to) 180 euroa. Kaksioiden viikkovuokra on (7 vrk, ma–su) 150 euroa, viikonloppuvuokra (3 vrk, pe–su) 100 euroa ja arkipäivävuokra (4 vrk, ma–to) 120 euroa.

Hintoihin ei sisälly siivousta, joten jokainen huolehtii siivouksesta itse.

Nehvon vartio kulttuurintutkijoiden ja taiteilijoiden vierastalona

Toinen Nehvon vartion asuntolarakennuksen kaksioista on käytettävissä myös kulttuurintutkijoiden – Kalevalan, kansanrunouden, kansanmusiikin, kansatieteen ja Karjalan tutkijoiden – työskentelypaikkana helmikuun alusta toukokuun loppuun sekä syyskuun alusta joulukuun puoliväliin.

Oikeutta vierastaloon haetaan Kalevalaseuran hallitukselle osoitetulla vapaamuotoisella hakemuksella, johon sisällytetään ansioluettelo ja työsuunnitelma. Periodi on enintään yksi kuukausi. Vierastaloon valittu henkilö maksaa matkansa ja ylläpitonsa itse. Niiden lisäksi käyttökulut ovat 20 euroa/viikko.

Nehvon vartioon liittyvät tiedustelut ja varaukset:

Toiminnanjohtaja Ulla Piela
ulla.piela@kalevalaseura.fi