Julkaisut

Luentoja suomalaisesta mytologiasta

SKS & Kalevalaseura, Helsinki, 2016

Matthias Alexander Castrénin (1813–1852) Luentoja suomalaisesta mytologiasta on avainteos suomalaisen mytologian tutkimuksen historiassa. M. A. Castrén tunnetaan siperialaisten kansojen parissa työskennelleenä kielitieteilijänä ja tutkimusmatkailijana. Luentoja suomalaisesta mytologiasta pohjautuu vahvasti Castrénin omiin kenttätyökokemuksiin.

Castrénin mytologialuennot ovat tärkeä osa suomalaisen uskontotieteen, kielitieteen ja etnologian historiaa. Yleistajuinen ja elävästi kirjoitettu teos avaa kiinnostavan näkökulman mytologiantutkimuksen pioneerivaiheisiin, ja se soveltuu sekä tutkijoiden että muiden aiheesta kiinnostuneiden käyttöön.

Teoksen kääntäjä ja toimittaja FT Joonas Ahola on muinaisskandinaavisen kielen ja mytologian historian tuntija.

Osta Luentoja suomalaisesta mytologiasta Tiedekirjan verkkokaupasta > tai SKS:n verkkokaupasta >

Kalevala maailmalla. Kalevalan käännösten kulttuurihistoriaa

Toimittanut Petja Aarnipuu. SKS, Helsinki 2012.

Vuonna 1835 ilmestynyt Kalevala on osa maailmankirjallisuutta, josta on runomuotoisten käännösten ohella tehty proosakäännöksiä, lyhennelmiä ja mukaelmia. Kalevala maailmalla -teoksessa vaelletaan eeposkäännösten matkassa eri kielialueille ja yksittäisten kääntäjien mielenmaisemissa ja kulttuuripoliittisissa kysymyksissä.

Osta Kalevala maailmalla SKS:n verkkokaupasta.

Tutustu myös Kalevala maailmalla -verkkopalveluun.

Kalevala Guide

Toimittanut Irma-Riitta Järvinen. SKS, Helsinki 2010.

Kalevala Guide kertoo englanniksi pähkinänkuoressa keskeiset asiat Kalevalasta. Kirja johdattaa eepoksen juonenkulkuun ja keskeisiin hahmoihin, paikkoihin, teemoihin ja maailmankuvaan. Opas luo katsauksen niin Elias Lönnrotin työhön, kalevalamittaiseen runouteen, Kalevalan inspiroimaan taiteeseen kuin Kalevalan asemaan maailman muiden eeposten joukossa.

Osta Kalevala Guide SKS:n verkkokaupasta.

Taiteilijoiden Kalevala

Toimittanut Ulla Piela. SKS, Helsinki 2009.

Teoksessa Taiteilijoiden Kalevala kymmenen suomalaista kuvataiteilijaa ja kymmenen säveltäjää tulkitsee Kalevalan runoja kuvin ja sävelin. Kalevalan 160-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistu teos on 2000-luvun juhla-Kalevala, jossa yhdistyvät upealla tavalla sana-, kuva- ja säveltaide. Teos on siten ainutlaatuinen sekä suomalaisen taiteen että Kalevalan kulttuurihistoriassa.

816-sivuinen teos sisältää Kalevalan (1849) tekstin, taideteokset korkealaatuisina värikuvina sekä Santeri Tuorin videoteoksen DVD:llä. Kamariorkesteri Avanti! ja Uusi Helsinki -kvartetti esittävät sävellykset kahdella kirjaan sisältyvällä CD-levyllä. Teoksessa on myös taiteilijoiden esittelyt sekä heidän ajatuksiaan Kalevalan runoista ja työskentelyprosessista.

Teos perustuu Taiteilijoiden Kalevala 2009 -hankkeeseen, johon Kalevalaseura kutsui mukaan kaksikymmentä taiteilijaa. Taiteilijoiden Kalevalan teokset – sävellykset, maalaukset ja videotaideteos – olivat esillä Ateneumin suuressa Kalevala-näyttelyssä vuonna 2009.

Osta Taiteilijoiden Kalevala SKS:n verkkokaupasta.

Kalevalan kulttuurihistoria

Toimittaneet Ulla Piela, Seppo Knuuttila ja Pekka Laaksonen. SKS, Helsinki 2008.

Kalevalan taipuminen lukemattomiin eri muotoihin kertoo sen asemasta suomalaisessa kulttuurissa. Monet instituutiot ja traditiot – uskonto, politiikka, koulut, tiedotusvälineet, järjestöt, yritykset – ovat hyödyntäneet Kalevalaa julkisuuskuvassaan ja toiminnassaan joko painottaen jotakin olemassa olevaa tulkintaa, muuttaen sitä omiin tarkoituksiinsa sopiviksi tai uutta luoden.
Kalevalan kulttuurihistoria alkaa runolaulajista ja Elias Lönnrotin keruutyöstä ja jatkuu niistä tehdyissä tulkinnoissa. Teoksessa tarkastellaan kansalliseepoksen, kulttuurielämän ja yhteiskunnallisen todellisuuden vuorovaikutusta jatkuvasti uusiutuvana, dynaamisena suhteena. Eri alojen asiantuntijoiden artikkeleissa valotetaan myös Kalevala-keskusteluja, joiden taustat liittyvät suomalaisen yhteiskunnan murroksiin, poliittisiin ja ideologisiin muutoksiin, eri sukupolvien elämänkokemuksiin sekä eepoksen aiempiin, myös kansainvälisiin tulkintatraditioihin.

Teoksessa Kalevalan tulkintoja ja merkityksiä lähestytään viidessä jaksossa, joissa paneudutaan kansallisiin, poliittisiin, tutkimuksellisiin, taiteellisiin sekä eeposta kertaaviin tulkintoihin. Laajassa teoksessa on runsas nelivärinen kuvitus.
Teos sai Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon vuonna 2009.

Teos on loppuunmyyty kustantajalta. Osta teos Tiedekirjan verkkokaupasta. Tutustu myös Kalevalan kulttuurihistorian verkkoversioon.

Häidenvietto Karjalan runomailla

DVD
Fg-Naxos & SKS, Helsinki 2006.

Häidenvietto Karjalan runomailla -DVD sisältää suomalaisen elokuvaharvinaisuuden vuodelta 1921. Se on ensimmäinen suomalainen kansatieteellinen elokuva ja ensimmäinen suomalainen pitkä elokuva, jonka tapahtumien taustalla soi musiikki. Kalevalaseuran tuottama elokuva kertoo arkaaisista häistä Raja-Karjalassa Suojärvellä, Laatokan pohjoispuolella. Vanhojen häämenojen lisäksi filmille tallennettiin kuvia pahalta silmältä suojaavista taloista, paikallisista ihmisistä, karjalaisista rakennuksista, esineistä ja maisemista. Elokuvassa on myös näkymiä Laatokalta. Säveltäjä Armas Launis sovitti elokuvaan kahteen oopperaansa pohjautuvan musiikin. Aikalaisarviot olivat ylistäviä.

Osta Häidenvietto Karjalan runomailla SKS:n verkkokaupasta.