Palkinnot

Akseli Gallen-Kallelan tunnustuspalkinto

Akseli Gallen-Kallela oli yksi Kalevalaseuran perustajajäsenistä. Hänen elämäntyötään kunnioittava palkinto, 10 000 euroa, jaetaan joka kolmas vuosi taiteilijalle, joka on laajentanut, uudistanut tai kyseenalaistanut visuaalisten taiteiden ilmaisukieltä.

Edellisen kerran Kalevalaseura myönsi Akseli Gallen-Kallelan tunnustuspalkinnon kuvataiteilija Pilvi Takalalle Kalevalan päivän aattona 27. helmikuuta 2015.

Kekrinpäivän tunnustuspalkinnot

Kalevalaseura jakaa vuosittain Kekrinpäivän tunnustuspalkinnot suomalaisen kulttuurin ja kulttuuriperinnön parissa ansioituneille henkilöille. Palkintokategorioita on kolme: varttuneet tutkijat ja taiteilijat, nuoret tutkijat ja taiteilijat sekä perinteentaitajat ja -tallentajat.

Vuoden 2017 tunnustuspalkinnot

Kalevalaseuran hallitus on myöntänyt Kekrinpäivän tunnustuspalkinnot kymmenelle suomalaisen kulttuurin ja kulttuuriperinnön parissa ansioituneelle tutkijalle, taiteilijalle asiantuntijalle ja perinteen tallentajalle.

Arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä tieteen tai taiteen parissa palkittiin brittiläinen harpisti ja kapellimestari Andrew Lawrence-King, brittiläinen folkloristi, dosentti Clive Tolley sekä virolainen folkloristi, professori Ülo Valk.

Nuoren tutkijan palkinnon sai fil. tri, perinteentutkija Ulla Savolainen Helsingin yliopistosta.

Perinteen taitajien ja tallentajien palkinnon sai kuusi henkilöä: Marjo-Riina Häkkinen Valtimon Peri-Sivakasta, Miihkali Stepanov Vienan Karjalasta Haikolan kylästä sekä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkiston muistitietoaineistoja kartuttaneet Jorma Aaltonen Jyväskylästä, Airi Havve Hirvensalmelta, Arja Korpela Hankasalmelta sekä Risto Nihtilä Hyvinkäältä.

Palkintoon kuuluivat myös tänä vuonna ensimmäistä kertaa jaetut taiteilija Leena Lehdon tekemät Kalevala-aiheiset, uniikit keraamiset taide-esineet sarjasta “Tulesta tulleet”.

Kalevalaseuran palkinto

Kalevalaseuran palkinto, 10 000 euroa, myönnetään joka kolmas vuosi henkilölle, joka tieteellisellä tai taiteellisella toiminnallaan on tehnyt merkittävällä tavalla tunnetuksi kansanrunoutta, Kalevalaa tai kansallista kulttuuriamme.

Edellisen kerran Kalevalaseuran palkinto myönnettiin Prof. emer. Seppo Knuuttilalle 28. helmikuuta 2017.

Eepospalkinto

Kalevalaseuran Eepospalkinto on perustettu vuonna 2009. Se jaetaan Kalevalan tai maailman muiden eeposten parissa merkittävää työtä tehneelle henkilölle.

Edellisen kerran Eepospalkinto myönnettiin Kalevalan valkovenäjäntälä Yakub Lapatkalle Kalevalan päivän aattona 27. helmikuuta 2016.