Kalevalaseuran palkinto

Kalevalaseuran palkinto, 10 000 euroa, myönnetään joka kolmas vuosi henkilölle, joka tieteellisellä tai taiteellisella toiminnallaan on tehnyt merkittävällä tavalla tunnetuksi kansanrunoutta, Kalevalaa tai kansallista kulttuuriamme.

Vuoden 2017 palkinto Seppo Knuuttilalle

Seppo Knuuttila kuva Visa Knuuttila 2016

Seppo Knuuttila. Kuva: Visa Knuuttila

Prof. emer. Seppo Knuuttila sai kuudennen Kalevalaseuran palkinnon tunnustuksena pitkäaikaisesta ja laaja-alaisesta työstään Kalevalan, kansanperinteen ja kulttuurin tutkimuksen alalla. Palkinto luovutettiin  Knuuttilalle Kalevalaseuran seminaarissa Kalevalan päivänä 28. helmikuuta 2017.

Seppo Knuuttila on työskennellyt Helsingin yliopistossa, Suomalaisen Kirjallisuuden Seurassa, Joensuun yliopistossa ja sittemmin Itä-Suomen yliopistossa. Hän on tehnyt pitkän ja näyttävän uran perinteentutkimuksen ja laajemminkin kulttuurin tutkimuksen parissa.

Seppo Knuuttila toimi Kalevalaseuran hallituksen puheenjohtajana vuosina 2007–2016. Sen lisäksi hän on toiminut aktiivisesti Suomalaisen Kirjallisuuden Seurassa ja nykyään myös kotiseutunsa Längelmäen monissa yhdistyksissä. Knuuttila on arvostettu ja syvällinen tutkija ja kirjoittaja sekä innostava opettaja, joka on osannut myös kertoa tutkimuksen tuloksista ja soveltaa niitä käytäntöön niin, että laaja yleisö on päässyt tiedosta osalliseksi. Lue koko kuvaus.

Palkittuja

2017 – Professori emeritus Seppo Knuuttila
Seppo Knuuttila (s. 1948) on tehnyt pitkään ja laaja-alaisesti työtä Kalevalan, kansanperinteen ja kulttuurin tutkimuksen alalla.

2014 – Tutkija Senni Timonen
Senni Timonen (s. 1944) on tieteellisellä työllään tehnyt tunnetuksi kansan runollista luovuutta.

2011 – Professori Heikki Laitinen
Heikki Laitinen (s. 1943) on hämmentävän monipuolinen toimija suomalaisen kansanmusiikin, taiteen ja kulttuurin kentällä.

2008 – Professori Michael Branch
Michael Branch (s. 1940) on useilla laajoilla tutkimuksillaan tehnyt A. J. Sjögreniä tunnetuksi.

2005 – Säveltäjä Tapio Tuomela
Tapio Tuomela (s. 1958) on kansainvälisesti tunnettu säveltäjä ja kapellimestari.

2002 – Tutkija Unelma Konkka
Unelma Konkka (1921–2011) oli parhaita itämerensuomalaisen kulttuurin tunnetuksi tekijöitä venäjänkielisen lukijakunnan keskuudessa.