Publikationer

Kalevala maailmalla. Kalevalan käännösten kulttuurihistoriaa (Kalevala i världen. Kalevalaöversättningarnas kulturhistoria)

Red. Petja Aarnipuu, Finska Litteratursällskapet, Helsingfors 2012.

Kalevala från 1835 är en del av världslitteraturen. Vid sidan av översättningarna i versform finns också prosaöversättningar, förkortade utgåvor och bearbetade versioner. I Kalevala maailmalla får vi följa eposöversättningarna till olika språkområden och in i enskilda översättares sinneslandskap och kulturpolitiska frågor.

Köp Kalevala maailmalla genom Finska litteratursällskapets nätbutik.

Kalevala Guide

Red. Irma-Riitta Järvinen, Finska Litteratursällskapet, Helsingfors 2010.

Kalevala Guide redogör på engelska i ett nötskal för det viktigaste kring Kalevala. Boken leder oss in i eposets handling och centrala figurer, platser, teman och världsbild. Guiden ger en översikt över såväl Elias Lönnrots arbete, runometrisk poesi på kalevalamått, konst som inspirerats av Kalevala som dess ställning i världen bland övriga epos.

Köp Kalevala Guide genom Finska litteratursällskapets nätbutik.

Taiteilijoiden Kalevala (Konstnärernas Kalevala)

Red. Ulla Piela, Finska Litteratursällskapet, Helsingfors 2009.

I Taiteilijoiden Kalevala tolkar tio finska bildkonstnärer och tio kompositörer Kalevalas verser i bild och musik. Boken gavs ut för att fira Kalevalas 160-årsjubileum och är 2000-talets “fest-Kalevala”. Boken kombinerar på ett storslaget sätt ord-, bild- och tonkonst, vilket gör den unik i både den finska konsten och Kalevalas kulturhistoria.

Boken är på 816 sidor och innehåller texten ur Kalevala (1849), konstverken som förstklassiga färgbilder och Santeri Tuoris videokonstverk på DVD. Kammarorkestern Avanti! och Uusi Helsinki-kvartetten framför musikverken på två CD-skivor som följer med. I boken finns också presentationer av konstnärerna samt deras tankar om Kalevalas verser och om arbetsprocessen.

Boken bygger på projektet Konstnärernas Kalevala 2009, där Kalevalasällskapet bjöd in tjugo konstnärer att delta. Alla verken i Taiteilijoiden Kalevala – kompositionerna, målningarna och videokonstverket – visades på Ateneums stora Kalevalautställning 2009.

Köp Taiteilijoiden Kalevala genom Finska litteratursällskapets nätbutik.

Kalevalan kulttuurihistoria (Kalevalas kulturhistoria)

Red. Ulla Piela, Seppo Knuuttila och Pekka Laaksonen, Finska Litteratursällskapet, Helsingfors 2008.

Kalevalas förmåga att omvandlas till oräkneliga olika former skvallrar om dess ställning i den finska kulturen. Många institutioner och traditioner inom religion och politik, skolor, medier, organisationer och företag har använt sig av Kalevala i både offentlig bild och verksamhet för att antingen understryka någon befintlig tolkning, modifiera den så att den passar de egna syftena eller för att skapa något nytt.

Kalevalan kulttuurihistoria börjar med runosångarna och Elias Lönnrots insamlingsarbete och går vidare med tolkningarna av dessa. I boken granskas samspelet mellan nationalepos, kulturliv och samhällelig verklighet som ett dynamiskt förhållande som ständigt förnyas. I artiklar skrivna av experter inom olika områden belyses också Kalevaladiskussioner som har sin bakgrund i det finländska samhällets omvälvningar, politiska och ideologiska förändringar, olika generationers livserfarenheter samt eposets tidigare, också internationella, tolkningstraditioner.

I boken närmar man sig Kalevalas tolkningar och betydelser i fem olika avsnitt, där man fördjupar sig i nationella, politiska, forskningsmässiga, konstnärliga och eposupprepande tolkningar. Det omfattande verket är rikt illustrerat i fyrfärg. Boken erhöll Statens pris för informationsspridning 2009.

Boken är slutsåld hos förlaget. Kontrollera tillgången i bokhandlarna.

Häidenvietto Karjalan runomailla (Bröllopsfest i Karelens runobygd)

DVD, Fg-Naxos & SKS, Helsingfors 2006.

DVD-filmen Häidenvietto Karjalan runomailla innehåller en filmraritet från 1921. Det är den första finländska etnologiska filmen och den första finländska långfilmen med musik i bakgrunden. Filmen har producerats av Kalevalasällskapet och skildrar ett ålderdomligt bröllop i Suojärvi i Gränskarelen, norr om Ladoga. Utöver den gamla bröllopsceremonin innehåller filmen foton av hus som skyddar mot det onda ögat, lokala ortsbor, karelska byggnader, föremål och landskap. På filmen finns också vyer från Ladoga. Kompositören Armas Launis arrangerade för filmen musik baserad på sina två operor och lovordades i de samtida recensionerna.

Språk: Finska, svenska
Textning: Engelska, tyska, franska
Språkmeny: Finska, svenska, engelska, tyska, franska

Köp Bröllopsfest i Karelens runobygd genom Finska litteratursällskapets nätbutik.