Vuosikirjasta 2016

Kalevalaseuran vuosikirja 95.

Toim. Helmi Järviluoma, Ulla Piela
SKS, Helsinki, 2016

Kannen kuva: Jan Eerala, Varis ja meri (2014).
Kannen suunnittelu: Markus Itkonen

Miltä sauna kuulostaa? Entä rautatieasema, luonto, tori, kaupalliset äänet ja mainosmusiikki?

Äänimaisemissa on tähän mennessä laajin suomenkielinen teos äänimaisemista. Kirjan lukijalle selviää, miten arkipäivän ääniä koetaan ja muistellaan, miten niistä kerrotaan ja miten niitä hyödynnetään esimerkiksi matkailussa. Ääni on myös tarinankerronnan ja dramaturgian väline, jota hyödynnetään mediassa, elokuvassa ja radio-ohjelmissa. Lisäksi kirjassa esitellään luovia… Lue lisää »

Historia

Ensimmäinen Kalevalaseuran vuosikirja ilmestyi Kalevalan päiväksi 1921. Kirjan ulkoasun suunnitteli seuran varapuheenjohtaja Akseli Gallen-Kallela. Tuolloin vuosikirjan kustansi Otava, vuosina 1922–1978 kustantajana oli WSOY, ja vuodesta 1979 alkaen kustantajana on toiminut Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

Vuosikirja on tarjonnut monelle nuorelle tutkijalle ensimmäisen mahdollisuuden tieteellisen artikkelin julkaisemiseen. Useat varttuneet tutkijat ovat julkaisseet osia tai ensimmäisiä luonnoksia myöhemmin ilmestyneistä laajoista tutkimuksistaan. Pääosa vuosikirjan artikkeleista on kuitenkin ainutkertaista primaaritutkimusta.

Kalevalan ja kansanrunouden tutkimus on ollut keskeisellä sijalla vuosikirjassa, mutta myös kansatiede, kielitiede, kirjallisuuden tutkimus, arkeologia ja uskontotiede ovat saaneet sijansa. Varsin pitkään vuosikirjat koostuivat eri alojen tutkijoiden vapaavalintaisista artikkeleista. 1970-luvun alussa alettiin vuosikirjoja rakentaa teemojen varaan. Ensimmäisen teemakirjan aiheena oli Lappi, ja sitä ovat seuranneet muun muassa nimiperinne, juhlaperinne, Karjala, talonpoikaisrunoilijat, pelit ja leikit, ulkosuomalaiset, kansanparannus, metsä, suomalaisuus, pyhän käsite perinteessä sekä Lönnrot ja Kalevala.

Vuosikirjoja myydään Tiedekirjan myymälässä Helsingissä osoitteessa Snellmaninkatu 13 ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran verkkokaupassa sekä muun muassa Akateemisessa Kirjakaupassa ja Suomalaisessa Kirjakaupassa.

TSV:n vertaisarviointitunnus

Kalevalaseuran vuosikirja on Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kustantama tieteellinen sarja. SKS:n tieteellisille sarjoille on myönnetty oikeus käyttää Tieteellisten Seurain Valtuuskunnan (TSV) tunnusta vertaisarvioidulle tiedekirjalle. Tunnuksen haltijana TSV antaa käyttöoikeuden kaikille tiedekustantajille, jotka sitoutuvat noudattamaan TSV:n asettamia ehtoja tunnuksen käytölle sekä edistämään omassa toiminnassaan Suomen tiedekustantajien liiton vertaisarviointiohjeen ja Tutkimuseettisen neuvottelukunnan Hyvä tieteellinen käytäntö -ohjeen mukaisia periaatteita. Kalevalaseura otti tunnuksen käyttöön vuosikirjassaan vuonna 2015.

Lisätietoja tunnuksesta ja sen edellytyksistä löytyy TSV:n internetsivuilta. Käyttöönoton tavoitteena on yhdenmukaistaa kotimaisen tiedekustantamisen vertaisarviointikäytäntöjä parhaiden kansainvälisten ja tutkimuseettisesti kestävien standardien pohjalta sekä edistää tieteellisen laadunarvioinnin läpinäkyvyyttä. Tunnus myös helpottaa vertaisarvioitujen julkaisujen tunnistamista.