Ikaros – langennut Eurooppa -elokuvan ensi-ilta 28. elokuuta

Elokuva Ikaros – langennut Eurooppa saa ensi-iltansa Ateneum-salissa 28. elokuuta kello 14. Ikaros on elokuva suuresta koti-ikävästä. Säveltäjä Pekka Jalkanen alkaa säveltää Venäläistä Konserttoaan – eheytymisen konserttoa – lapsuutensa maalaistalossa Rautalammilla elokuun yönä pohtien samalla kaipuutaan vanhaan Eurooppaan ja murtuvan Euro-Euroopan identiteetin rakenteita. Paperille ilmestyvästä nuotista käynnistyy hänen materiaalinkeruumatkansa Venäjälle ja pohjoiseen Bysanttiin Balkanille. Lopulta säveltäjä päätyy koti-ikävän kuvaajan, legendaarisen elokuvaohjaajan Andrei Tarkovskin haudalle lähellä Pariisia.

Elokuvan päätteeksi käydään keskustelua Euroopan kulttuurisesta tilanteesta ja tulevaisuutemme mahdollisuuksista, puheenjohtajana tuottaja Erkko Lyytinen, keskustelijoina muun muassa kirjailija Kirsti Simonsuuri, ohjaaja-päätoimittaja Alexis Kouros ja toimittaja Hannu Reime. Tapahtuma toteutetaan osana Helsingin juhlaviikkojen ohjelmistoa, yhteistyössä Ateneumin taidemuseon, Bad Taste Ltd:n ja DocPoint -dokumenttielokuvafestivaalin kanssa. Kalevalaseura on tukenut elokuvan tuottamista osana 100-vuotisjuhlavuotta.

Rax Rinnekangas (s.1954) on yksi kansainvälisimmin toimivista suomalaisista taiteilijoista. Hänen dokumentti- ja taide-elokuviaan kuvataiteista, modernista musiikista ja arkkitehtuurista on esitetty säännöllisesti eri maiden festivaaleilla ja taidemuseoissa. Monipuolinen taiteilija on myös tunnustettu valokuvaaja: hän on pitänyt yli 60 yksityisnäyttelyä eri maissa, muun muassa maailman tärkeimpien taidemuseoiden joukkoon kuuluvassa Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofiassa, Madridissa.

Rinnekangas on julkaissut yli 25 teosta niin Suomessa kuin ulkomailla – romaaneja, novellikokoelmia, esseitä ja kuvateoksia. Hänelle läheisiä aiheita ovat muun muassa eurooppalaisuus ja Holokaustin muisto, syyllisyys ja sovitus sekä valo ja tilan estetiikka. Rinnekankaalle on myönnetty valokuvataiteen valtionpalkinto vuonna 1989 ja valtion kirjallisuuspalkinto vuonna 1992 lukuisten muiden palkintojen ohella.

Liput ensi-iltaan Ateneumin taidemuseon lipunmyynnistä, 10/ 8 €.