Kalevala granaína – kaukaisia kuvia kansalliseepoksesta

Kalevala granaína -näyttely on esillä Gallen-Kallela Museossa 10.9.2011–15.1.2012. Näyttelyn idea syntyi työryhmän matkustellessa Kalevalan laulumailla, Karjalan metsissä. Näyttely- ja tutkimushanke on toteutunut Jyväskylän ja Granadan yliopistojen sekä Kalevalaseuran yhteistyöhankkeena. Siitä ovat vastanneet professori Manuel Vélez Cea, professori Annika Waenerberg ja professori Seppo Knuuttila.

Näyttelyssä espanjalaisten nykytaiteilijoiden Kalevala-tulkinnat ovat saapuneet Akseli Gallen-Kallelan ateljeelinnaan. Rinnalle on asetettu jokusia Akseli Gallen-Kallelan Kalevala-aiheisia teoksia museon omista kokoelmista. Näyttelyssä pohditaan myyttien kulttuurillista rakentumista: minkälaisia visuaalisia ilmaisuja syntyy, kun suomalaista kansalliseeposta lukevat ja tulkitsevat henkilöt, jotka eivät tunne entuudestaan Kalevalan maailmaa?

Näyttelyn yhteydessä julkaistu kirja Myytti, kuva, mielikuva. Kalevala granaína avaa uudenlaisia lukutapoja Kalevalan ja kuvataiteen välille. Hankkeeseen kuuluu myös Granadan yliopiston taiteen opiskelijoiden kuvittama kokeellinen sarjakuva Sampo Espanjassa. Kalevalan tarinoita.