Kalevalaseuran ja Konserttikeskuksen Kilpalaulu Kalevalasta -ohjelmakilpailun voittajaesitykset ovat Orffit-orkesterin Haloo Kalevala, Puhti-yhtyeen Lempee ja lovee sekä Jukka Itkosen ja Jukka Nykäsen musiikkiteatteriesitys Terveisiä Kalevalasta.

Ohjelmakilpailun voittajat tekevät Kalevalaa tutuksi tuoreella otteella

Kalevalaseura ja Konserttikeskus järjestivät vuoden 2012 lopulla ohjelmakilpailun, joka haastoi musiikkialan ammattilaiset ideoimaan koulukonserttiohjelmia lapsille ja nuorille. Kilpailun tavoitteena oli saada Konserttikeskuksen ohjelmistoon noin 40 minuutin mittaisia korkeatasoisia esityksiä, jotka tekevät Kalevalaa tutuksi rennolla otteella. Tammikuussa päättyneeseen kilpailuun saapui ohjelmaideoita ympäri Suomen kaikkiaan 27.

Tuomariston puheenjohtajana toimi säveltäjä, muusikko ja kapellimestari Kirmo Lintinen. Jäseninä olivat Konserttikeskuksen taiteellinen koordinaattori, musiikkituotannon lehtori Reijo Karvonen, Konserttikeskuksen projektikoordinaattori, muusikko Mari Kätkä sekä Kalevalaseuran toiminnanjohtaja Ulla Piela.

– Kilpailun taso oli ilahduttava. Tärkeimmät valintakriteerimme olivat raikkaus ja ennakkoluulottomuus Kalevalan musiikillisessa ja sisällöllisessä tulkinnassa sekä ryhmän ammattimaisuus, tuomariston puheenjohtaja Kirmo Lintinen summaa.

Kilpailun ideana oli, että esityksen sisältö ammennetaan Kalevalasta. Esityksen pääpainon tuli olla musiikissa, mutta se sai sisältää myös muita näyttämötaiteellisia elementtejä.

– Parhaimmat ohjelmaideat olivat sisällöllisesti oivaltavia, esityksellisesti hauskoja ja rohkeasti Kalevalan alkuperäisestä tekstistä etäännytettyjä. Ne avasivat uusia näkökulmia kalevalaisen runon maailmaan. Osa sisällöltään taidokkaista ohjelmaehdotuksista oli kuitenkin esityksellisesti liian odotuksenmukaisia, varovaisia tai vaikeasti lapsiyleisölle avautuvia, Kalevalaseuran toiminnanjohtaja Ulla Piela toteaa.

Tuomaristo päätti yksimielisesti palkita kolme ohjelmaideaa, joille Kalevalaseura myöntää 3 000 euron tunnustuspalkinnot. Lisäksi Kalevalaseura on varannut Konserttikeskukselle 5 000 euroa palkittavien ohjelmien tuotantokuluihin. Valitut ohjelmat otetaan mukaan Konserttikeskuksen koulukonserttiohjelmistoon lukuvuodesta 2013–2014 alkaen.

Palkittavat esitykset ovat Orffit-orkesterin Haloo Kalevala, Puhti-yhtyeen Lempee ja lovee sekä Jukka Itkosen ja Jukka Nykäsen musiikkiteatteriesitys Terveisiä Kalevalasta.

Lisätietoja:

Ulla Piela
Toiminnanjohtaja
Kalevalaseura
puh. 040 538 5144
ulla.piela@kalevalaseura.fi

Kari Vase
Toiminnanjohtaja
Konserttikeskus
puh. 050 463 6782
kari.vase@konserttikeskus.fi

Tuomariston perustelut

Haloo Kalevala

Orffit on Hannu Sepposen, Kimmo Ojalan ja Matti Pollarin lastenmusiikkiorkesteri Tampereen seudulta. Orffit on kiertänyt konsertoimassa päiväkodeissa ja kouluissa jo 16 vuotta. Haloo Kalevalan päähenkilönä on Alias Lönnrot, lastenkulttuurin jokapaikanhöylä ja Elias Lönnrotin sukulaissielu. Eräänä päivänä Alias soittaa puhelimella eri musiikkityylien edustajille ja tilaa heiltä näkemyksiä Kalevalasta. Lauluja kertyy 13 ja ne perustuvat tavalla tai toisella Kalevalan tapahtumiin. Laulut esitetään livenä ja jokaista laulua edeltää lyhyt puhelinkeskustelu Alias Lönnrotin ja kunkin tilaussävellyksen tekijän välillä. Näissä keskusteluissa syvennetään musiikkityylien olemusta tai teoksen punaista lankaa.

Orffien ohjelmassa Kalevala nousee esille eepoksena, jonka keskeiset tapahtumat ja henkilöt esitellään musiikkityylejä vaihdellen. Väinämöinen ja maailman synty ovat bluesia, Joukahaisen ja Väinämöisen kilpalaulanta räppiä, Ainon tarina tangoa, sammon ryöstö gospelia, Kullervon tarina kuplettia ja esimerkiksi Lemminkäisen käynti Tuonelassa letkajenkkaa.

Haloo Kalevala on hyvin kiteytetty, tuore ja hauska. Se tutustuttaa veikeästi useisiin kevyen musiikin lajeihin, ja sen humoristisuus ja sanaleikit tekevät riemukkaalla tavalla Kalevalaa tutuksi lapsille ja nuorille. Ohjelmaan on mahdollista liittää myös draamaa, yhteislaulua ja tanssia.

Lempee ja lovee

Vuonna 2001 perustettu Puhti on laulaja, tanssija, rytmisoittaja Reetta-Kaisa Ilesin ja muusikko, säveltäjä Anne-Mari Kivimäen sekä äänisuunnittelija Samuli Volannon esityksiä ja julkaisuja tuottava yhtye. Pekko Käppi on laulaja-lauluntekijä, joka on tehnyt tunnetuksi suomalaisen kansanmusiikin vanhempia kerroksia erityisesti jouhikko- ja lauluperinteen osalta. Käppi on toiminut muusikkona, tutkijana, opettajana, tuottajana ja säveltäjänä. Lempee ja lovee on Puhdin, Pekko Käpin ja käsikirjoittaja-ohjaaja Johanna Keinäsen yhdessä toteuttama monitaiteellinen, suomalaisesta kulttuuriperinnöstä kumpuava Kalevala-konsertti, joka raottaa deittailun esihistoriaa suomalaisen kansanperinteen, musiikin, tanssin ja teatterin avulla. Lähteinä käytetään Kalevalassa, Kantelettaressa sekä Suomen Kansan Vanhat Runot -antologiassa julkaistuja rakkausrunoja sekä erityisesti lemmennostatusloitsuja eli maagisesti vaikuttavia lauluja, joilla toinen saadaan ihastumaan laulajaan.

Runojen sovituksilla pyritään päivittämään kuluneetkin runolaulumelodiat ja tuomaan niihin uusia näkökulmia. Konsertti yhdistää kalevalaisen maailman, modernin kansanmusiikin sekä näyttämötaiteelliset elementit yhdeksi monipuoliseksi kokonaisuudeksi. Lempee ja lovee on fyysinen ja vahva esitys. Se lähestyy Kalevalaa tabujen kautta rohkeasti, jopa ronskisti. Säveltäjä Pekko Käppi osaa synnyttää sinänsä minimalistisilla aineksilla maagista ja intensiivistä suomalaista nykykansanmusiikkia. Puhti ja Pekko Käppi ovat yhdessä loistava esityskoneisto. Esitys on vahva, ilmeikäs ja mukaansatempaava.

Terveisiä Kalevalasta

Terveisiä Kalevalasta on toiminnallinen ja juonellinen läpisävelletty musiikkiteatteriesitys. Se on kirjoitettu neljälle laulajalle ja pianistille. Esityksen runot ovat Jukka Itkosen käsialaa, ja ne on säveltänyt lauluiksi Jukka Nykänen. Itkonen on sanoittaja, kirjailija, runoilija ja muusikko. Hänen kirjallinen tuotantonsa sisältää runoja, novelleja, lastenromaaneja, näytelmiä, tv-näytelmiä ja kuunnelmia. Hän on tunnettu myös lastenmusiikkiyhtye Z. Z. Topeliuksen perustajajäsenenä. Pianisti Jukka Nykänen on monipuolinen muusikko, jolle on luonteenomaista ennakkoluulottomuus ja monityylisyys. Hän on työskennellyt orkesterimuusikkona sekä laulumusiikin ja teatterin parissa – niin pianistina, säveltäjänä kuin kapellimestarinakin.

Terveisiä Kalevalasta -esityksen keskeisiä hahmoja ovat Aino, Pohjan akka, Väinämöinen ja Ilmarinen, jotka kertovat lauluissa muun muassa kultaneidon taonnasta, Pohjolan tyttärestä, Ainoa surevasta Väinämöisestä ja Pohjolan häistä. Kalevalaa käsitellään oivaltavasti ja rohkeasti alkuperäisestä tekstistä irrotettuna. Esityksen teemoja ovat ystävyys, rakkaus ja vihanpito. Kokeneena musiikkiteatterin ammattilaisena Jukka Nykänen kuljettaa varmalla otteella teoksen tunnetiloja käyttäen amerikkalaisen musikaalin ja kansallisromanttisen laulukirjan tyylielementtejä. Laulu- ja pianotekstuuri on toimivaa ja ketterää liitoa. Terveisiä Kalevalasta osoittaa, kuinka hyvin Kalevala kestää uusia ja raikkaita tulkintoja: niistä se vain paranee.