Vienalaisten elokuvien festivaali Haikolassa

Vienan Karjalan Haikolan sähköttömässä kylässä järjestetään 21.–22. syyskuuta elokuvafestivaali. Tapahtumassa esitetään Vienassa kuvattuja dokumenttifilmejä. Ensimmäinen päivä on omistettu Lasse Naukkarisen 1980-luvun puolivälissä valmistuneelle kolmiosaiselle elokuvasarjalle Sukupolvien muisti. Toisena päivänä katsotaan kolme Paavo Kähkölän ohjaamaa elokuvaa. Lasse Naukkarinen osallistuu festivaaliin ja kertoo filmien kuvausvaiheista. Paavo Kähkölän filmejä kommentoi professori Pekka Laaksonen, joka on itse osallistunut yhden filmin tekemiseen.

Lasse Naukkarisen kuvaamassa ja ohjaamassa Sukupolvien muisti -sarjassa on kolme noin 45 minuutin mittaista osaa: Kuitin tuuli, Miehet luokkakuvassa ja Kylät ja kaupunki. Elokuvissa oppaana ja kulttuuriin johdattajana toimii Karjalan kansankirjailija Jaakko Rugojev. Keskimmäisessä osassa myös toisella kansankirjailijalla Ortjo Stepanovilla on merkittävä osuus. Elokuvat on kuvattu neuvostoaikana ennen perestroikaa ja glasnostia. Elokuvien tekijällä onkin paljon mielenkiintoista kerrottavaa niiden syntyajalta.

Festivaalin toisen päivän antina on kolme Paavo Kähkölän dokumenttielokuvaa Vienasta: Uhtuan valssi, Runo-Vienan elvytys ja Tieteen matkamies M.A. Castrén. Ensimmäisessä on keskushenkilönä Ortjo Stepanov ja viimeksi mainitussa asiantuntijana professori Pekka Laaksonen.

Haikolan elokuvafestivaali on uusia aktiviteetteja, joita luodaan Juminkeko-säätiön toteuttamassa ”Ontrei Malisen kantele” -kulttuurimatkailuhankkeessa. Tapahtuman on suunnitellut Ortjo Stepanovin säätiön ylläpitämä Haikolan etnokulttuurikeskus.

Elokuvafestivaalin järjestämisen sähköttömässä ja kulttuuriperinteitä vaalivassa kylässä ovat tehneet mahdolliseksi Juminkeon EU:n ENPI-ohjelmaan kuuluvat PoCoBus-, OMK- ja ECHO-hankkeet. Sen vuoksi ensimmäiseen elokuvajuhlaan on vapaa pääsy.

Lisätiedot:
Juminkeko-säätiö
Puh. (08) 6530 670
info@juminkeko.fi