Taiteilijoiden Kalevala -teos lahjoitettiin kaikkiin Suomen lukioihin

Kalevalaseura-säätiö, Opetushallitus ja Suomen Kulttuurirahasto ovat lahjoittaneet kaikille Suomen lukioille teoksen Taiteilijoiden Kalevala (toim. Ulla Piela, SKS, Helsinki 2009), jossa kymmenen suomalaista kuvataiteilijaa ja kymmenen säveltäjää tulkitsee Kalevalan runoja kuvin ja sävelin. Teos sisältää taiteilijoiden teokset värikuvina, Kalevalan (1849) tekstin sekä taiteilijoiden esittelyt ja heidän ajatuksiaan eepoksesta. Kamariorkesteri Avanti! ja Uusi Helsinki -kvartetti esittävät sävellykset kahdella kirjaan sisältyvällä CD-levyllä.

– Ensi vuonna vietetään Uuden Kalevalan 165-vuotisjuhlavuotta. Toivomme, että Suomen lukioissa huomataan Kalevalan merkitys suomalaiselle kulttuurille, ja että eeposta luetaan ja tulkitaan rohkeasti. On useita tapoja tulkita Kalevalaa, Kalevalaseuran puheenjohtaja professori emeritus Seppo Knuuttila sanoo.

Elias Lönnrotin (1802–1884) koostama Kalevala on suomalaisten kansalliseepos. Se on suomenkielisen kirjallisuuden merkkiteos ja yksi maailmankirjallisuuden suurista runoelmista. Kalevalasta (1835 ja 1849) tuli suomalaiselle sivistyneistölle kansakunnan menneisyyden, kansallisuuden, kielen ja kulttuurin tunnuskuva, jonka varaan suomalaista identiteettiä alettiin rakentaa. Se herätti kiinnostusta myös ulkomailla ja nosti pienen, tuntemattoman kansan muiden eurooppalaisten tietoisuuteen. Tähän mennessä eeposta on käännetty jo yli 60 kielelle.

Kalevala on jättänyt pysyvät jäljet suomalaiseen kulttuuriin: kuvataiteisiin, kirjallisuuteen, teatteriin, tanssiin ja musiikkiin. Se on merkinnyt lukijoille eri aikoina eri asioita, ja siksi se on synnyttänyt monenlaisia tulkintoja. Kalevala elää vahvasti tässäkin päivässä: populaarikulttuurissa, elokuvissa, sarjakuvissa, peleissä ja mainoksissa.

Lisätiedot
Kalevalaseura
kalevalaseura@kalevalaseura.fi
puh. 040 538 5144