Tervetuloa Huumorin skaalat -kirjailtaan

Aika: ma 9.11. klo 17–19
Paikka: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran juhlasali, Hallituskatu 1, Helsinki
Vapaa pääsy

Huumorin skaalat -kirjaillassa maanantaina 9. marraskuuta klo 17 puidaan Kalevalaseuran vuosikirjan Huumorin skaalat. Esitys, tyyli, tarkoitus (SKS, toimittaneet Seppo Knuuttila, Pekka Hakamies ja Elina Lampela) esiin nostamia aiheita. Professori emeritus Seppo Knuuttila keskustelee Jarno Hietalahden, Sari Kivistön, Susanna Paasosen ja Janne Zareffin kanssa huumorin tarkoituksesta.

Huumorin skaalat julkistetaan torstaina 29. lokakuuta Joensuussa. Teos esittelee kulttuurin- ja perinteentutkimuksen tulkintoja huumorin sisällöistä, rajoista sekä merkitysten ja tarkoitusten ulottuvuuksista.

– Huumorin skaalat pyrkii ajantasaiseen kartoitukseen siitä, mitä huumorilla ja koomisilla esityksillä voidaan viestiä. Teoksen 24:ssä artikkelissa huumorin- ja kulttuurintutkijat pohtivat, mitä huumorin piiriin kuuluu ja mitä ei, ja miten sen vapautta vartioidaan ja koetellaan, Seppo Knuuttila kertoo.

Huumoria voi lyhyesti luonnehtia asenteeksi koomiseen ja koomista vastaavasti huumorin tekniikaksi. Odotuksen mukaisen ja odotuksen vastaisen yhdistelmä saa ajatuksemme tolaltaan. Monet ristiriitaiset elementit ovat samanaikaisesti mukana huumorin ja koomisen ilmaisullisissa yhdistelmissä.

Kirjaillan ohjelma:

Klo 17 Kalevalaseuran puheenjohtaja, professori emeritus Seppo Knuuttila: Aiheenvaihdunta

Klo 17.15–18 Keskustelijoiden avaukset:
Jarno Hietalahti, YTM, tohtorikoulutettava, Jyväskylän yliopisto/ Erich Fromm Institute, Huumorin kahlittu vapaus: voiko huumorilla olla rajoituksia?
Sari Kivistö, tutkimusjohtaja, Helsingin yliopiston tutkijakollegium, Juutalaisvastainen satiiri ja sen tarkoitus Suomessa
Susanna Paasonen, mediatutkimuksen professori, Turun yliopisto, Pornografia, huumori ja häpeä
Janne Zareff, FT, post doc -tutkija, toimittaja, Itseironinen jännite Putous-ohjelmassa: miten itseironialla ehkäistään kritiikkiä?

Klo 18–19 Paneelikeskustelu Seppo Knuuttilan johdolla

Lisätietoja:
Elina Lampela, tiedottaja, Kalevalaseura
puh. 040 538 5216
elina.lampela@kalevalaseura.fi

Teoksen arvostelukappaleet voi tilata osoitteesta arvostelukappaleet@finlit.fi