Ihmisvilinää Helsingin keskustassa. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki/ Comma Image Oy.

Kotiseudun tarinoista konserttiohjelmia kouluihin

Mitä kertoisit kotiseudustasi musiikin keinoin? Kalevalaseura, Konserttikeskus ja Suomen Kotiseutuliitto haastavat musiikkialan taiturit ja kekseliäät käsikirjoittajat ideoimaan 45 minuutin mittaisia koulukonsertteja kotiseudusta lapsille ja nuorille. Ohjelmakilpailun tavoitteena on saada Konserttikeskuksen ohjelmistoon korkeatasoisia esityksiä, joiden ensisijaisina kohderyhminä ovat ala- ja yläkoululaiset.

Kilpailu liittyy vuonna 2017 vietettävän itsenäisen Suomen satavuotisjuhlintaan, jonka teema on ”Yhdessä”.

– Useimmille ihmisille kotiseutu merkitsee henkilökohtaisia juuria ja identiteetin perustaa mutta myös yhdessä muiden kanssa jaettuja kokemuksia ja tietoja. Itsenäisyyden juhlavuonna sopii pohtia, mistä tulemme ja mitä haluamme kertoa kotiseuduistamme muille, Kalevalaseuran toiminnanjohtaja Ulla Piela kertoo.

Haussa luovaa tarinankerrontaa ja hyvää musiikkia korkeatasoisina esityksinä
Nyt haettavien konserttiohjelmien pääpaino on musiikissa, mutta ne voivat sisältää myös muita näyttämötaiteellisia elementtejä, kuten tanssia. Musiikinlaji on vapaa. Voit kertoa musiikin keinoin oman tarinasi kotiseudultasi tai käyttää hyväksesi muiden kertomia tarinoita. Mitä vanhempasi, isovanhempasi, ystäväsi, naapurisi tai joku muu taitava tarinankertoja on kertonut kotiseudustaan?

Kerro kauheita, hupaisia tai merkillisiä tarinoita. Kerro tarinoita kaduilta ja kujilta, mäiltä ja metsistä, erikoisista ihmisistä, varkaista ja veijareista, herroista ja narreista, opettajista ja pastoreista, nokkelista tytöistä ja pojista. Tee kertomuksista juonellinen kokonaisuus tai erillisten kertomusten sikermä, sävellä tai koosta siihen musiikki ja suunnittele näyttämöllinen esillepano. Esityksen pituus voi olla enintään 45 minuuttia.

Kotiseudun tarinoita on Suomessa julkaissut muun muassa Lauri Simonsuuri (ks. Kotiseudun tarinoita, SKS, 2006). Kotiseututarinat perustuvat tosiasioihin mutta ovat jollain tavalla erityisiä tai epätavallisia. Huomiota herättävästä asiasta kerrottu tarina on uskottava, se säilyy, elää ja kiinnostaa kuulijaa. Tarinan sävy voi olla vakava, humoristinen, kummastuttava, pelottava, varottava, ihasteleva tai ihmettelevä.

Haku on syksyllä, voittajat palkitaan
Haku ohjelmakilpailuun avautuu Konserttikeskuksen sivuilla 1. elokuuta ja päättyy 15. syyskuuta 2016. Tarkemmat osallistumisohjeet julkaistaan niillä maaliskuun loppuun mennessä. Raati valitsee saapuneista ohjelmaehdotuksista yksi–kolme. Kukin palkitaan 3 000 euron tunnustuspalkinnolla. Lisäksi jokainen toteutettava ohjelma saa 2 000 euron tuotantotuen. Tuotantotuen avulla ohjelmat hiotaan esityskuntoon taiteellisten tuottajien kanssa syksyyn 2017 mennessä. Valitut ohjelmat otetaan mukaan Konserttikeskuksen koulukonserttiohjelmistoon lukuvuodesta 2017–2018 alkaen. Voittajat julkistetaan marraskuussa 2016.

– Toivomme kilpailun saavan runsaan osanoton ja tuottavan erinomaisia ehdotuksia, kuten edellisessä ohjelmakilpailussamme Kilpalaulu Kalevalasta kolme vuotta sitten. Irrotella voi rennomminkin, toteaa Konserttikeskuksen toiminnanjohtaja Kari Vase.

Raati
Säveltäjä, muusikko, kapellimestari Kirmo Lintinen, raadin puheenjohtaja
Musiikkitoimittaja Antti Häyrynen
Konserttikeskuksen taiteellinen koordinaattori Reijo Karvonen
Kalevalaseuran toiminnanjohtaja Ulla Piela
Suomen Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo

Kilpailun järjestäjät
Kalevalaseura on vuonna 1911 perustettu säätiö, joka tukee ja tekee tunnetuksi Kalevalaan ja suomalaiseen kulttuuriperintöön liittyvää tutkimusta ja taidetta kotimaassa ja maailmalla. Konserttikeskus on Suomen merkittävin koulu- ja päiväkotikonserttien järjestäjä. Konserttikeskus järjestää vuosittain 1 200–1 500 konserttia ja musiikkityöpajaa kouluihin ja päiväkoteihin eri puolilla Suomea opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Musiikin edistämissäätiön tuella. Suomen Kotiseutuliitto on vuonna 1949 perustettu valtakunnallinen kotiseututyön keskusjärjestö, joka kehittää kotiseututyötä ja vaalii kulttuuriperintöä.

Lisätietoja:
Taiteellinen koordinaattori Reijo Karvonen, Konserttikeskus: reijo.karvonen@konserttikeskus.fi, puh. 040 593 2369
Tiedottaja Elina Lampela, Kalevalaseura: elina.lampela@kalevalaseura.fi, puh. 040 538 5216

www.konserttikeskus.fi
www.kotiseutuliitto.fi

suomifinland100-tunnus_sininen_rgb