Vuosiarkisto: 2018

Apollo ja Dafne Betlehemissä

Heikki Laitinen   Toisena adventtisunnuntaina 2018 Käpylän Tiernapojat asettuivat viidennentoista kerran Pohjolankadun päähän ja esittivät tähtipoikanäytelmän kulkien kadun päästä päähän. Pohjolankatu on Helsingin Käpylän pääkatu, yksi maailman kauneimmista. Nimensä se on saanut, kuten kaikki Käpylän kadut, sata vuotta sitten Kalevalasta. Olen esittänyt Käpylässä viisitoista kertaa Herodesta. Esityksen lähtökohtana on oman taustani vuoksi ollut raahelainen perinne,… Lue Apollo ja Dafne Betlehemissä »

Perinne yhteiskuntien vakauttajana

Antti Huntus   Kulttuuriperinnön yhteiskunnallista merkitystä koskeva Euroopan neuvoston puiteyleissopimus hyväksyttiin eduskunnassa viime vuoden lopulla. Kuivasta nimestään huolimatta mainittu dokumentti – tuttavallisemmin Faron sopimus – pitää sisällään innostavan mahdollisuuden merkittävään kulttuuriperintöpolitiikan suunnanmuutokseen. Mahdollisuuden siitä syystä, että sopimus ei vielä suoraan edellytä Suomen tekevän muutoksia voimassa olevaan lainsäädäntöön, mutta sen johtoajatuksena on kannustaa valtioita mm. vahvistamaan… Lue Perinne yhteiskuntien vakauttajana »

Taidemaalari Emma Ainala sai Kalevalaseuran Kekrinpäivän palkinnon

Kalevalaseura on myöntänyt Emma Ainalalle Kekrinpäivän nuoren taiteilijan tunnustuspalkinnon. Hänen lisäkseen palkinnon sai kymmenen muuta suomalaisen kulttuuriperinnön tutkijaa, taiteilijaa ja perinteen tallentajaa. Palkinnot jaettiin Kekrinpäivän seminaarissa 26.10.2018. Taidemaalari Emma Ainala sai nuoren taiteilijan tunnustuspalkinnon (3 000 euroa) omaleimaisista maalauksistaan, joissa on viitteitä mytologiasta, populaari- ja pelikulttuurista sekä taiteen historiasta. Keskeinen teema hänen pastellivärisissä ja runsaissa… Lue Taidemaalari Emma Ainala sai Kalevalaseuran Kekrinpäivän palkinnon »

Humanistit digiajassa

Kekrinpäivän seminaari Aika: 26.10.2018 klo 12–16.00 Paikka: Helsingin yliopisto, Tiedekulma (Yliopistonkatu 4) Suomalaisia on herätelty digiaikaan jo parinkymmenen vuoden ajan. Sopeutuminen kulttuurin digitaalistumiseen on ollut välttämätöntä: toisille se on ollut helppoa, toisille tahmeaa. Mitä digitaalinen kulttuuri on? Miten olemme siinä mukana, miten se vaikuttaa meihin ja me siihen? Kuinka se muokkaa arkeamme? Miten humanistit tutkivat sitä?… Lue Humanistit digiajassa »