Vuosiarkisto: 2018

Perinne yhteiskuntien vakauttajana

Antti Huntus   Kulttuuriperinnön yhteiskunnallista merkitystä koskeva Euroopan neuvoston puiteyleissopimus hyväksyttiin eduskunnassa viime vuoden lopulla. Kuivasta nimestään huolimatta mainittu dokumentti – tuttavallisemmin Faron sopimus – pitää sisällään innostavan mahdollisuuden merkittävään kulttuuriperintöpolitiikan suunnanmuutokseen. Mahdollisuuden siitä syystä, että sopimus ei vielä suoraan edellytä Suomen tekevän muutoksia voimassa olevaan lainsäädäntöön, mutta sen johtoajatuksena on kannustaa valtioita mm. vahvistamaan… Lue Perinne yhteiskuntien vakauttajana »

Taidemaalari Emma Ainala sai Kalevalaseuran Kekrinpäivän palkinnon

Kalevalaseura on myöntänyt Emma Ainalalle Kekrinpäivän nuoren taiteilijan tunnustuspalkinnon. Hänen lisäkseen palkinnon sai kymmenen muuta suomalaisen kulttuuriperinnön tutkijaa, taiteilijaa ja perinteen tallentajaa. Palkinnot jaettiin Kekrinpäivän seminaarissa 26.10.2018. Taidemaalari Emma Ainala sai nuoren taiteilijan tunnustuspalkinnon (3 000 euroa) omaleimaisista maalauksistaan, joissa on viitteitä mytologiasta, populaari- ja pelikulttuurista sekä taiteen historiasta. Keskeinen teema hänen pastellivärisissä ja runsaissa… Lue Taidemaalari Emma Ainala sai Kalevalaseuran Kekrinpäivän palkinnon »

Humanistit digiajassa

Kekrinpäivän seminaari Aika: 26.10.2018 klo 12–16.00 Paikka: Helsingin yliopisto, Tiedekulma (Yliopistonkatu 4) Suomalaisia on herätelty digiaikaan jo parinkymmenen vuoden ajan. Sopeutuminen kulttuurin digitaalistumiseen on ollut välttämätöntä: toisille se on ollut helppoa, toisille tahmeaa. Mitä digitaalinen kulttuuri on? Miten olemme siinä mukana, miten se vaikuttaa meihin ja me siihen? Kuinka se muokkaa arkeamme? Miten humanistit tutkivat sitä?… Lue Humanistit digiajassa »

Aika: 31.10. klo 17­­–19 Paikka: SKS:n juhlasali, Hallituskatu 1, Helsinki   Vuoden 1918 sisällissodan trauma painoi suomalaisia yhteisenä, mutta ei kaikille samanlaisena kokemuksena sukupolvien ajan. Yksityiset ihmiset ovat purkaneet kokemuksiaan, pelkojaan ja henkistä järkytystään päiväkirjoissa, kirjeissä ja muistelmissa. Muistitietoa sodan vaiheista ja vaikutuksista on tallennettu myös arkistoihimme. Myös taiteilijat, erityisesti osa kirjailijoista, reagoivat sotaan voimakkaasti.… Lue Keskusteluja kulttuurintutkimuksesta 2018|2: Sisällissota muistitiedossa ja kirjallisuudessa »

Kalevalaseuran vuosikirja 99: Tuolla puolen, siellä jossakin

Kalevalaseuran 99. vuosikirjan teemaksi on valittu ”Tuolla puolen, siellä jossakin. Käsityksiä kuvitelluista maailmoista”. Kirja ilmestyy syksyllä 2020. Tuolla puolen ja siellä jossakin ovat mielikuvituksen, toiveiden ja pelkojen todellisuuksia, joita on kuvattu ja pohdittu niin suullisessa perinteessä kuin taiteissa: myyteissä, saduissa, tarinoissa, kaskuissa, populaarikulttuurissa, sarjakuvissa, kirjallisuudessa, elokuvissa. Mielikuvien luomiseen ja kuvaamiseen vaikuttavat reaalimaailman kokemukset, ja vastavuoroisesti käsitykset kuvitelluista paikoista… Lue Kalevalaseuran vuosikirja 99: Tuolla puolen, siellä jossakin »