Emma Ainala

Taidemaalari Emma Ainala sai Kalevalaseuran Kekrinpäivän palkinnon

Kalevalaseura on myöntänyt Emma Ainalalle Kekrinpäivän nuoren taiteilijan tunnustuspalkinnon. Hänen lisäkseen palkinnon sai kymmenen muuta suomalaisen kulttuuriperinnön tutkijaa, taiteilijaa ja perinteen tallentajaa. Palkinnot jaettiin Kekrinpäivän seminaarissa 26.10.2018.

Taidemaalari Emma Ainala sai nuoren taiteilijan tunnustuspalkinnon (3 000 euroa) omaleimaisista maalauksistaan, joissa on viitteitä mytologiasta, populaari- ja pelikulttuurista sekä taiteen historiasta. Keskeinen teema hänen pastellivärisissä ja runsaissa teoksissaan on naisen aseman ja identiteetin tarkastelu.

Emma Ainala on valmistunut kuvataiteen maisteriksi vuonna 2013 Kuvataideakatemiasta. Yksityisnäyttely Helsinki Contemporary -galleriassa vuonna 2016 nosti hänet yleisön tietoisuuteen ja herätti laajaa kiinnostusta taidepiireissä. Ensimmäinen museonäyttely nähtiin Mikkelin taidemuseossa vuonna 2017. Parhaillaan hänen töitään on esillä Keravan tademuseo Sinkan näyttelyssä Liisa Ihmemaassa. Ainalan uusi yksityisnäyttely Soft Hardcore avautuu 2.11. Helsinki Contemporary-galleriassa.

Tieteen- ja taiteenharjoittajat, perinteentaitajat ja -tallentajat

Arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä tieteen tai taiteen parissa palkittiin professori Helena Halmari Sam Houston State Universitystä, USA, sananlaskututkija ja tietokirjailija, VTT Outi Lauhakangas Helsingistä, etnomusikologian professori emeritus Timo Leisiö Joensuusta sekä MuT, soitinrakentajamestari Rauno Nieminen Ikaalisista.

Perinteen taitajien ja tallentajien palkinnon sai kuusi henkilöä: joensuulainen tietokirjailija Unto Martikainen kansanihmisen elämää sekä kansanuskon ja kristinuskon vaikutusta Raja- ja Pohjois-Karjalassa käsittelevistä teoksistaan; kansanmuusikko ja pedagogi, kanteleen virtuoosimainen taitaja Pauliina Syrjälä Helsingistä sekä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkiston muistitietoaineistoja kartuttaneet Irmeli Eklund Helsingistä, Toini Marjamaa Keminmaalta, Matti Parikka Ylivieskasta ja Veino Vakkari Liikkalasta.

Lue lisää palkinnonsaajista.

Palkintoon kuuluu myös taiteilija Leena Lehdon tekemät Kalevala-aiheiset, uniikit keraamiset taide-esineet sarjasta ”Tulesta tulleet”.

Kalevalaseura on jakanut Kekrinpäivän tunnustuspalkintoja suomalaisen kulttuurin ja kulttuuriperinnön parissa ansioituneille henkilöille vuodesta 1965 lähtien.