Vuosiarkisto: 2019

Joulupukki ja kärpässieni – vaihtoehtoista mytologiaa

Kaarina Koski   Joulun lähestyessä voimme valmistautua pohtimaan sen sanomaa ja merkitystä. Perusteita oikealle tavalle juhlia joulua etsitään sen historiasta ja alkuperästä, sillä joulun mielekkyyttä lisää se, että sillä on hyväksyttävä tarina ja syy. Suomalaista joulunodotusta ryydittääkin jokavuotinen keskustelu siitä, onko joulu kristillinen vai pohjimmiltaan pakanallinen juhla. Yhdysvalloissa joulun kristilliset merkitykset ja joulupukin nimeäminen pyhäksi… Lue Joulupukki ja kärpässieni – vaihtoehtoista mytologiaa »

Kullervo i blåa strumpor

Heikki Laitinen   ”Kullervo, Kalervon poika, sinisukka äijön lapsi.” Näin muotoili Elias Lönnrot kansanrunon pohjalta Kalevalaansa (1849). ”Kullervo i blåa strumpor, son till Kalervo, den gamle”, kirjoittaa Lars Huldén ruotsinnoksessaan (1999). Esityksessä on näyttämöllä epätoivoinen Kullervo, jolla on todellakin siniset polvisukat. Hän harhailee metsässä ja huutaa ahdistustaan. Koko elämä on murskana. Hän on vietellyt tietämättään… Lue Kullervo i blåa strumpor »

Kalevalaseuran Kekrinpäivän palkinnot jaettiin Tarvaspäässä 1.11.

Kalevalaseuran vuosi huipentui perjantaina 1.11.2019 perinteisesti Kekrinpäivän tunnustuspalkintojen jakoon, tuoreimman vuosikirjan julkistukseen ja seminaariin. Tänä vuonna tapahtuma järjestettiin Akseli Gallen-Kallelan Tarvaspäässä, Espoossa. Kekrinpäivän tunnustuspalkinnolla muistettiin tänä vuonna seuraavia henkilöitä. Arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä tieteen tai taiteen parissa: Fil. tri, dosentti Lauri Harvilahti, Helsinki, Fil tri, dosentti Anne Heimo Turusta, metsäurakoitsija Pasi Heikkinen Liperistä. Nuoren tutkijan… Lue Kalevalaseuran Kekrinpäivän palkinnot jaettiin Tarvaspäässä 1.11. »

Kuviteltuja maailmoja

Ilmoittautuminen on päättynyt ja seminaari on täynnä. Kalevalaseuran kekrinpäivän seminaari 1.11. 2019 klo 12–17 Gallen-Kallelan museo, Gallen-Kallelan tie 27, Espoo Saapuminen: Ilmainen bussikuljetus Kiasman edestä lähtee klo 11.00, paluu samaan paikkaan museolta klo 17. Julkisilla, omalla autolla tai pyörällä, ks. ”Näin löydät Gallen-Kallelan museoon, Tarvaspäähän”   Ohjelma 12.00   Tilaisuuden avaus Pekka Hakamies, Kalevalaseuran puheenjohtaja Kekrijuhla… Lue Kuviteltuja maailmoja »