Vuosiarkisto: 2019

Kalevalaseuran Kekrinpäivän palkinnot jaettiin Tarvaspäässä 1.11.

Kalevalaseuran vuosi huipentui perjantaina 1.11.2019 perinteisesti Kekrinpäivän tunnustuspalkintojen jakoon, tuoreimman vuosikirjan julkistukseen ja seminaariin. Tänä vuonna tapahtuma järjestettiin Akseli Gallen-Kallelan Tarvaspäässä, Espoossa. Kekrinpäivän tunnustuspalkinnolla muistettiin tänä vuonna seuraavia henkilöitä. Arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä tieteen tai taiteen parissa: Fil. tri, dosentti Lauri Harvilahti, Helsinki, Fil tri, dosentti Anne Heimo Turusta, metsäurakoitsija Pasi Heikkinen Liperistä. Nuoren tutkijan… Lue Kalevalaseuran Kekrinpäivän palkinnot jaettiin Tarvaspäässä 1.11. »

Kuviteltuja maailmoja

Ilmoittautuminen on päättynyt ja seminaari on täynnä. Kalevalaseuran kekrinpäivän seminaari 1.11. 2019 klo 12–17 Gallen-Kallelan museo, Gallen-Kallelan tie 27, Espoo Saapuminen: Ilmainen bussikuljetus Kiasman edestä lähtee klo 11.00, paluu samaan paikkaan museolta klo 17. Julkisilla, omalla autolla tai pyörällä, ks. ”Näin löydät Gallen-Kallelan museoon, Tarvaspäähän”   Ohjelma 12.00   Tilaisuuden avaus Pekka Hakamies, Kalevalaseuran puheenjohtaja Kekrijuhla… Lue Kuviteltuja maailmoja »

Saamelaisen folkloren arkistoaineistot ja repatriaatio

Pasi Enges   Kulttuuriperinnöksi luokiteltavien aineistojen palauttaminen alkuperäisille omistajilleen on aihe, joka nykypäivänä koskee niin museoita ja arkistoja kuin niiden aineistoja käyttäviä ja kokoelmia kartuttavia tutkijoitakin. Asiaan liittyy monenlaisia näkökulmia ja intressejä. Palauttamisen eli repatriaation käsite on liitetty lähinnä alkuperäiskansojen ja etnisten vähemmistöjen oikeuteen oman kulttuuriperintönsä hallintaan ja sen käytöstä päättämiseen. Suomessa keskustelua on käyty… Lue Saamelaisen folkloren arkistoaineistot ja repatriaatio »

Sukupolvet ylittävä yhteinen tieto – onko sitä?

Sinikka Vakimo   Elämme erikoista, totuudenjälkeiseksikin kutsuttua aikaa. Median hallitsemassa arjessa tuotetaan yhä enemmän puhetta, jossa argumentaatio perustuu valheellisiin väittämiin ja tunneperäisiin yksinkertaistuksiin. Osa on propagandaa, osa taas tarkoitettu satiiriksi tai muuksi viihteeksi. Tällaisessa kerronnassa ja sen suosiossa ei sinänsä ole mitään uutta, onhan esimerkiksi mielikuvituksellisten kaskujen tai tunteisiin vetoavien uskomustarinoiden kertojaa usein pidetty yhteisössään… Lue Sukupolvet ylittävä yhteinen tieto – onko sitä? »

Kirjoituskutsu: Oi paradigma! KSVK 100

Kalevalaseuran vuosikirja juhlistaa 100-vuotista taivaltaan pureutumalla tieteen tekemisen vallitseviin ja alati muuttuviin paradigmoihin sekä paradigmojen ihanimpaan ja kamalimpaan työkaluun, metodiin. Evolutionistinen tiedon käsitys määritti tiukasti folkloristiikan tutkimusta sen ensimmäiset vuosikymmenet – Kalevalaseuran vuosikirjan ensimmäisen numeron ilmestyessä vuonna 1921 tieteen tekeminen alkoi suuntautua kohti kulttuuria kokonaisvaltaisemmin ymmärtävään tutkimusotteeseen. Kutsumme kirjoittajiksi folkloristiikan ja lähialojen tutkijoita – etnologeja,… Lue Kirjoituskutsu: Oi paradigma! KSVK 100 »