Katja Kontturi Worldconissa Dublinissa 2019. Kuva: Taina Lempinen

Katja Kontturille apuraha Kalevalan visuaalisen kuvaston tutkimiseen

Kalevalaseuran hallitus päätti syyskokouksessaan 31.8.2019 myöntää post doc -apurahan filosofian tohtori Katja Kontturille 1.10.–31.12.2019 väliseksi ajaksi. Hänen tutkimusaiheensa on ”Kalevalan visuaalinen kuvasto ja suomalaisuuden myytti suomalaisessa nykysarjakuvassa”.

Katja Kontturi (s. 1983) on väitellyt vuonna 2014 Don Rosan Disney-sarjakuvista. Kontturi työskentelee tutkijatohtorina Jyväskylän yliopistossa, jossa hän myös opettaa kirjoitusviestintää. Kontturin tämänhetkinen tutkimushanke käsittelee Kalevalan sarjakuva-adaptaatioita, joista hän tutkii Akseli Gallen-Kallelan luoman kuvaston vaikutusta ja sitä, kuinka Kalevalan tarina on visualisoitu nykysarjakuvassa.

Kontturi on innostunut spekulatiivisesta fiktiosta, Disney-sarjakuvista, postmodernismista ja nörttikulttuurista.

Katja Kontturi on Suomen science fiction – ja fantasiatutkimuksen seuran, Suomen sarjakuvaseuran ja Suomen Populaarikulttuurin Tutkimuksen seuran jäsen, sekä toinen Suomen edustajista NNCOREn (Nordic Network for Comics Research) johtoryhmässä.