Kekrinpäivän seminaari etätapahtumana 30.10.2020

Järjestämme perinteisen Kekrinpäivän seminaarin tänä vuonna etätilaisuutena yhteistyössä SKS:n kanssa. Siihen voivat siis osallistua kaikki, joilla on verkkoyhteys.

Aika: 30.10.2020 – 14:00–16:00
Paikka: Etätilaisuus: www.mediaserver.fi/live/sks

• Tervetuloa!
  • Kalevalaseuran kekripalkintojen jako
  • Kalevalaseuran vuosikirjan julkistus, Miten maailmat kuvitellaan? FT Ulla Piela
  • Luontoteema suomalaisissa kuolemanjälkeisen mielikuvissa, dosentti Kaarina Koski
  • Laura Lindstedtin Oneironin kuviteltu tuonpuoleisuus, dosentti Tiina Mahlamäki
  • Aleksis Kiven Canzio − shakespearelainen intohimodraama? professori emeritus Juhani Niemi
  • Aleksis Kivi vanhan ja uuden taitekohdassa, dosentti Mikko Lahtinen

Kekrinpäivän seminaarissa julkistetaan kaksi teosta: Kalevalaseuran vuosikirja 99 Tuolla puolen, siellä jossakin − Käsityksiä kuvitelluista maailmoista (toim. Ulla Piela ja Petja Kauppi) ja kriittinen editio Aleksis Kiven näytelmästä Canzio (toim. Juhani Niemi, Sakari Katajamäki, Ossi Kokko, Petri Lauerma, Jyrki Nummi ja Pentti Paavolainen).

SKS tarjoaa 40 % kekrialennuksen kaikkien SKS:n kirjojen, siis myös julkistettavan Kalevalaseuran vuosikirjan, normaalihinnoista. Katso tarkemmat ohjeet täältä.

KSVK 99 Tuolla puolen, siellä jossakin – Käsityksiä kuvitelluista maailmoista

Kekrinpäivän seminaarissa julkistettavaan Kalevalaseuran vuosikirjaan 99 voi tutustua ennakolta tilaamalla sen SKS:n verkkokirjakaupasta. (Huom! Kalevalaseuran jäsenet voivat ostaa Kalevalaseuran vuosikirjoja SKS:n kirjamyymälästä 50% alennuksella ja SKS:n julkaisuja 25 % alennuksella.)

KSVK 99 Tuolla puolen, siellä jossakin. Käsityksiä kuvitelluista maailmoista. Toim. Ulla Piela ja Petja Kauppi. Kannen kuva Hertta Kiiski.

”Tuolla puolen ja siellä jossakin ovat mielikuvituksen, toiveiden ja pelkojen todellisuuksia, joita on kuvattu runsaasti niin suullisessa perinteessä, populaarikulttuurissa, mediassa, kirjallisuudessa kuin muissa taiteissa. Kalevalaseuran 99. vuosikirjassa tarkastellaan, miten tuolle puolen kuviteltuja todellisuuksia on kuvattu kalevalamittaisissa runoissa, myyteissä, taikamerkeissä, kuolemanjälkeiseen liittyvissä mielikuvissa ja esimerkiksi salaliittoteorioissa. Kirjoittajat osoittavat myös, minkälainen tuo puoli on Kalevalassa, Aleksis Kiven lyriikassa ja uudessa suomalaisessa kaunokirjallisuudessa, ja kuinka sinne pääsee. Lisäksi artikkeleissa tutkitaan, minkälaisia merkkejä, jälkiä, lupauksia ja uhkauksia tuo puoli – miten se sitten käsitteellistetäänkin – on jättänyt reaalimaailmaan ja meihin.”